OSNOVNI PAKETI OSIGURANJA NEĆE VAM POKRITI ŠTETE: / Evo kakve vam police trebaju da biste bili skroz sigurni

Image
Foto: Pixsell

Samo oni koji su dodatno osigurali kuće od poplave dobit će odštetu. Naime, za traženje naknade štete bit će potrebna dopunska pokrića.

14.9.2017.
17:46
Pixsell
VOYO logo

Zadar i okolicu proteklog je tjedna pogodila teška elementarna nepogoda - brojni dijelovi grada i zadarskog područja bili su potopljeni, a šteta je ogromna.

Osnovni paketi osiguranja ne pokrivaju štetu

Svaki osiguravatelj ima svoje pakete osiguranja imovine, no osnovni paketi ipak ne pokrivaju štetu nastalu poplavama kakve su pogodile Zadar i okolicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Za osiguranje objekta i stvari domaćinstva Grawe nudi osnovnu, standardnu, vrhunsku i ekskluzivnu razinu zaštite. Samo uz vrhunsku i ekskluzivnu pokrivene su štete od poplave na prvi rizik, a one pokrivaju i štete koje mogu nastati klizanjem tla, požarom, udarom groma, elementarnim nepogodama, izljevima vode...', objasnili su u Grawe osiguranju te dodali kako se pokriće navedenih šteta za kuću od 200 kvadrata može ugovoriti za 106 kuna mjesečno, piše 24sata.

Iz Wiener osiguranja navode kako se može osigurati puna vrijednost građevinskog objekta i takozvani I. rizik, što se odnosi na najviše 35 posto vrijednosti osigurane imovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Osnovno požarno osiguranje za građevinski objekt od 200 četvornih metara i dopunsko osiguranje od poplave kod opcije I. rizik stoji otprilike 715 kuna na godinu', navode u Wiener osiguranju.

Osiguranici u Triglav osiguranju mogu odabrati posebne pakete osiguranja imovine u kojima osigurainci biraju što žele osigurati. Ugovaranje osiguranja u paketu je povoljnije jer je ukupna premija manja od one koju bi trebalo platiti za sklapanje pojedinačnih osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Premija paketnog osiguranja imovine koje pokriva i rizik od poplava kreće od 12 kuna po metru kvadratnom, i uključuje osiguranje građevinskog dijela i stambenih pokretnina', kažu u Triglavu.

U Uniqa osiguranju osiguranje od bujice i poplave uključeno je u neke od paketa pod nazivom Dom i sreća. Takav paket za kuću od 200 kvadrata u Zadru košta oko 130 kuna mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski ured za osiguranje upozorio je kako je lani za osiguranje od požara i elementarnih šteta uplaćeno tek 6.57 posto od ukupne bruto premije. Stanovnici EU za osiguranje imovine prosječno plaćaju 150 eura, a mi oko 40.

Dobro je imati kasko

Kad se radi o brodicama i jahtama, kasko osiguranje je ono koje osigurava naknadu troškova važenja olupine i zbrinjavanja. Dodatno se može ugovoriti osiguranje strojeva, strojne opreme te elektronike, potvrđuju u Uniqua osiguranju. Odšteta se tako može dobiti i za čamac koji je potopila ili uništila poplava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onaj tko se osigurao, štetu će i naplatiti. Ukoliko je vlasnik nekretnine osigurao kuću od poplave, bujice i visoke vode, štetu mora prijaviti osiguravajućoj kući. Njihov predstavnik tada će dogovoriti temrin za procjenu te nakon toga isplatiti odštetu vlasniku.

Isplata štete od osiguranja dobiva se na temelju prijave i procjene štete, pri čemu nije potrebno čekati proglašenje elementarne nepogode, kažu u Triglavu, Graweu te Wiener osiguranju, prenosi 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko je oštećena kuća kupljenja kreditom, a uništena u požaru ili poplavi, osiguranje će vratiti kredit ukoliko vlasnik ima policu požarnog osiguranja s dodatnim pokrićem poplave, bujice i visoke vode.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo