Osmišljavanje i pisanje projekta za financiranje iz EU fondova moguće je i bez pomoći konzultanata

27.5.2013.
12:57
VOYO logo

Prema europskom građanstvu je projekt Hrvatskog pravnog centra koji provodi s partnerom Adriatic Mediom d.o.o te pridruženim partnerima – lokalnim radijskim stanicama. Projekt financira Europska komisija (koja ne odgovara za sadržaj emisija i članaka)

U razgovoru sa šefom Ureda za udruge Vlade RH Igorom Vidačkom doznali smo da se natječaj posljednjih 7 godina otvara svaka tri mjeseca te da je dokumentacija koju za njega treba pripremiti u usporedbi sa sličnim natječajima izuzetno jednostavna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovom prilikom donosimo jedan konkretan projekt kojega je pripremio Grad Rab, a koji se često spominje kao ogledni primjer.

'Kampor – polje sjećanja'

Riječ je o projektu 'Kampor – polje sjećanja'. Kampor je bio fašistički logor izgrađen 1942. godine na okupiranom teritoriju otoka Raba. U njega su deportirani civili uglavnom Hrvati iz Gorskog kotara, Istre i Primorja, Slovenci i Židovi. Od 15 tisuća zatočenika, nije ih preživjelo čak 20%. Sjećanje na ovaj zločin se čuva, između ostalog, i projektom 'Kampor – polje sjećanja'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditeljica projekta, inače viša stručna suradnica za pripremu i provođenje projekata Grada Raba, Karmen Španjol Bičanić, ističe kako je projekt napravljen u partnerstvu s nekoliko gradova iz Slovenije, Italije i Hrvatske; Rijeka, Čabar, Delnice, Čavle, Kastav iz Hrvatske, Občina Kočevje iz Slovenije te Taranto iz Italije.

Cilj projekta je, navela je, približavanje Europe građanima kroz promoviranje europskih vrijednosti i dostignuća, putem očuvanja sjećanja na žrtve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesto za očuvanje sjećanja, ali i mjesto gdje bi mladi iz Europe mogli izučavati i educirati se o tim povijesnim temama

Grad Rab sam je sastavio potrebnu dokumentaciju i pri tome nije angažirao profesionalne konzultante kako se to često radi prilikom prijave na razvikanije europske programe financiranja. Prikupljanje dokumentacije za projekt, naglašava Karmen Španjol Bičanić bilo je zahtjevno, ali ne i komplicirano. Odluka o projektu je, kaže došla vrlo brzo, za manje od 6 mjeseci. 19 200 eura koliko je vrijedan potrošilo se na organiziranje okruglih stolova te konferencija. Polovicu tog novca organizatori su dobili od Europske komisije unaprijed, dok su za drugu polovicu tražili refundaciju sredstava.

Voditeljica projekta pojašnjava kako 'Kampor- polje sjećanja' nije samo memorijalan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zamišljeno je da se projekt nastavi, da se na mjestu na kojem je bio logor napravi memorijalni centar koji će biti mjesto za očuvanje sjećanja, ali i mjesto gdje bi mladi iz Europe mogli izučavati i educirati se o tim povijesnim temama."

U sklopu projekta održano je tako 5 okruglih stolova i jedna konferencija čiji je cilj bio stvaranje baze podataka i dokumentacije koja će se moći koristiti za njegov nastavak. Teme rasprava su bile općeg sadržaja: Totalitarni režimi i koncentracijski logori; sociološki aspekt takvih režima; međugeneracijski prijenos traume; temeljne europske vrijednosti - interkulturalizam, tolerancija i ljudska prava. A na popratnoj su radionici, navela je naša sugovornica, sudionici okruglih stolova pokušali osmisliti kako bi trebao izgledati budući memorijalni centar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle projekt, zaključuje njegova voditeljica Karmen Španjol Bičanić, ide dalje na korist lokalne zajednice jer je dobivenim europskim novcima izrađena dokumentacija s kojom će Grad Rab aplicirati na druge europske fondove kako bi izgradio memorijalni centar Kampor.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo