'Osjetit ćeš gnjev SAD-a ako Hrvati budu blokirani'

8.9.2011.
11:29
VOYO logo

Američki diplomati toliko su snažno lobirali protiv slovenske blokade hrvatskog ulaska u NATO i EU da jedna diplomatska bilješka govori o tome kako su premijera Boruta Pahora u listopadu 2009. upozorili da ni slučajno ne pomišlja na ponovno blokiranje hrvatskih pregovora s EU jer će osjetiti, doslovno, ''gnjev iz Washingtona''.

Diplomatska izvješća, koja je objavio WikiLeaks, pokazuju da su u američka veleposlanstva u Ljubljani i Zagrebu redovito stizale upute državne tajnice Hillary Clinton o tome kako utjecati na slovensku i hrvatsku vladu da se ukine slovenska blokada Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikanci vršili pritisak i na Talijane

Tako u depeši poslanoj iz Washingtona 5. ožujka 2009. piše da se Slovencima treba hitno prenijeti sljedeća poruka: ''Ako Hrvatska ne postane članica NATO-a na summitu u travnju, bit će to velika međunarodna sramota za Sloveniju'', prenosi Večernji list.

Iz tajnih dokumenata vidljivo je i kako su Amerikanci vršili pritisak na Talijane da dodatno utječu na Slovence, a potkraj travnja 2009. godine iz Washingtona se Slovencima napominje da trebaju prestati povezivati pristupne pregovore s pitanjem granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članak:

arti-201109050444006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo