OSJEČKA ZRAČNA LUKA OVO ZOVE RACIONALIZACIJOM: / Otpustili rodilju, ženu pred mirovinom i osobu s invaliditetom a sebi povećali plaće

Image

Novom sistematizacijom proglašene su tehnološkim viškom

18.1.2020.
9:24
VOYO logo

„Strašno sam potresena jer tako dobiti kartu van, ja u stvari ne znam zašto ću dobiti otkaz“, kaže za HRT Branka Leš. Nakon 39 godina staža, za nju u zračnoj luci Osijek više nema mjesta. Ona i još dvije djelatnice prema novoj sistematizaciji radnih mjesta tehnološki su višak zbog modernizacije poslovanja, objašnjava direktor zračne luke Davor Forgić.

Istodobno, dok su prema novoj sistematizaciji posla tehnološkim viškom proglašeni djelatnica starija od 60 godina, radnica koja se netom vratila s porodiljnog i te djelatnica sa smanjenom poslovnom sposobnošću, podijeljene su povišice, u kojima su najviše profitirali direktori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želi dati otkaze najugroženijim skupinama radnika,

Ni Radničko vijeće ni sindikat nisu prihvatili novu sistematizaciju, iako fond plaća raste 10%.

"Nas najviše boli to što želi dati otkaze najugroženijim skupinama radnika, to mu je u startu rečeno. Jedna se vratila s porodiljnog, jedna je bolesna, jedna je iznad 60 godina", rekao je Silvestar Vargek, predsjednik Radničkog vijeća i zamjenik predsjednika NO-a Zračne luke Osijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odnos između plaća, gdje najveće plaće rastu 7 puta u odnosu na one najmanje to nijedan sindikat ne može podržati", smatra Davor Alšić, bivši predstavnik Sindikata prometa i veza Hrvatske u Zračnoj luci Osijek.

Direktor tvrdi da za tri otpisane djelatnice jednostavno više nema mjesta „Njihove poslove smo raspodijelili na radnike koji ostaju raditi, na pozicije iznad i ispod koji su te osobe obnašale, odnosno spajanjem poslova i uvođenjem tehnologija njihova radna mjesta su nam nepotrebna“, ponavlja Forgić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sistematizacija je bila potrebna zbog loših rezultata. Iako je nova Uprava riješila naslijeđeni gubitak od 17 milijuna kuna i posluje pozitivno, imala je pad od gotovo 21.000 putnika u odnosu na godinu prije. Izgubljeni su i međunarodni letovi za Bäsel i Köln.

I Grad i Županija nezadovoljni

No teško da će otpuštanje riješiti probleme, jer sva ušteda podijeljena je drugima, a žrtvovane su socijalno najosljetljivije osobe. A na to ni vlasnici zračne luke ne gledaju blagonaklono. Osječka Zračna luka u većinskom je vlasništvu države, a suvlasnici su županija i grad te ne odobravaju takav potez uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U ovakvim situacijama očekujemo jednu primjerenu razinu socijalne osjetljivosti prema skupinama koje su teško zapošljive ili zaštićene, rekao je Tomislav Krolo, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka. „Moramo znati da ovdje ljudi teško žive i da je to radno mjesto puno vrjednije nego drugdje i da to radno mjesto ne treba olako ukidati i ljudima davati otkaze, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo