PRIJETI OZBILJAN PROBLEM: / Ne dogovore li se zastupnici, neće biti moguće provesti nove izbore!

Image
Foto: PIXSELL, Željko Lukunić

Deset praznih fotelja ustavnih sudaca mora se popuniti tijekom idućih 20-ak dana, jer nakon 7. lipnja kvoruma neće biti pa ni mogućnosti donošenja odluka.

16.5.2016.
8:13
PIXSELL, Željko Lukunić
VOYO logo

Dijelu sudaca Ustavnog suda mandat je istekao u prosincu prošle godine, a po sili zakona produljen je za još 6 mjeseci. Kad istekne taj rok Ustavni sud više nema kvorum potreban za donošenje odluka. Pravni stručnjak Josip Kregar smatra da je odluka u zadnji tren namjerno isprovocirana."Iščekuje se situacija u kojoj neće se moći nego onako kako će ispasti", kazao je Kregar za N1.

Ukupno ima 46 kandidata

Od 46 kandidata, Saborski odbor mora odabrati njih desetero koje dvotrećinskom većinom trebaju prihvatiti zastupnici. No, od 2010. kada je uvedena dvotrećinska većina nije izabran niti jedan ustavni sudac. Ako se, kojim slučajem, zbog krize vlasti raspusti Sabor i raspišu ponovni izbori, pitanje je kako bi se potvrdilo jesu li bili u skladu s Ustavom, jer tu odluku donosi - Ustavni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NA USTAVNOM SUDU ŽELI OSTATI JASNA OMEJEC: Danas je poslala svoju kandidaturu za suca, a rok za prijave istječe danas u ponoć

"Radi se o budućnosti Ustavnog suda u svim pojedinačnim razgovorima s predstavnicima političkih opcija imam uvjerenje da je svima stalo da se izaberu suci i nema govora da bi netko želio da ta institucija odumre zbog neizbora", rekao je Mostov Robert Podolnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vjerujem da će dvije velike stranke to dozvoliti, jer bez Ustavnog suda nije moguće kako treba provesti izbore. Tako da vjerujem da će prije nego padne Vlada, a to je sad već izgledan scenarij biti izabrani ustavni suci", kaže Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo