Osiguran novac za prvi dio izgradnje Pelješkog mosta

Dobra vijest je da je danas Bruxelles je Hrvatskoj odobrio 200.000 eura za predstudiju za gradnju Pelješkog mosta. Za gradnju se može dobiti i do 85 posto novčanih sredstava iz EU-a.

10.9.2012.
21:25
VOYO logo

O Pelješkome mostu, u vezi s kojim je u nedjelju iskazana nepodijeljena volja naroda da se gradi, u središnjem Dnevniku govorila je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Dobra vijest je da je danas Bruxelles je Hrvatskoj odobrio 200.000 eura za predstudiju za gradnju Pelješkog mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Strateški cilj Vlade je efikasno povezivanje hrvatskog teritorija. To je ujedno i cilj EU-a jer sa hrvatskim ulaskom u EU i taj teritorij, koji je hrvatski, postaje i europski teritorij. Zbog različitih pravila i šengena i fitosanitarnih standarda važno je da nema nekog značajnijeg odstupanja od pravila koja vrijede unutar šengena i s tog stanovišta je most najčišće rješenje. Međutim, predstudija izvodljivosti uzet će u obzir i rješenje s mostom i rješenje bez mosta odnosno onim famoznim koridor kroz BiH. Uzimajući u obzir financijski aspekt, ali uzimajući u obzir politički aspekt, izvodljivost i ne izuzeće iz pravila šengena. Ovo je vrlo pozitivan znak, potom slijedi izrada studije izvodljivosti, a onda projekta kojim ćemo se kandidirati za europska sredstva za gradnju mosta'', rekla je Pusić.

Za gradnju se može dobiti i do 85 posto novčanih sredstava iz EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedništvo Sabora najavilo je da će ratifikacija graničnog sporazuma s BiH uskoro doći na dnevni red Hrvatskog sabora. Jer čini se da bez rješenja granice nema ni Pelješkog mosta, iako zakonski Hrvatska ima pravo graditi most i spojiti vlastiti teritorij. No pri tome mora ispuniti uvjet da omogući neometan prolaz brodovima pa je most poprilično skup - 4 milijarde kuna, piše HRT.

Jedan od prijedloga je i da se na tome mjestu sagradi trajektna luka, jer kada BiH uđe u EU, most neće biti potreban. Razgovaralo se i o koridoru brze ceste kroz BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo