Pismo roditelja / OŠ Stenjevec: Roditelji smatraju da su im djeca zakinuta jer u razredu imaju autističnog kolegu

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

"Mi smo roditelji uplašene djece koja već petu godinu zaredom svoje školske dane provode s dječakom koji je izazvao incident u OŠ Stenjevec i želimo demantirati navode dječakova oca"

11.10.2019.
13:13
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Osnovna škola Stenjevec našla se pod povećanom pozornošću na zadnji dan rujna kada je jedan učenik usred nastave bacio mobitel kroz prozor, oštetio monitor računala, a svoje školske kolege dobro isprepadao. U tom incidentu nitko nije bio teže ozlijeđen, ali je cijeli razred uključujući autističnog dječaka pretrpio stres, piše Zagreb.info.

Roditelji druge djece u strahu

Javili su se i roditelji druge djece iz istog razreda koji žele opisati svoje stajalište o incidentu i svemu što mu je prethodilo, ali i osjećaje djece koja su doživjela traumatično iskustvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo roditelji uplašene djece koja već petu godinu zaredom svoje školske dane provode s dječakom koji je izazvao incident u OŠ Stenjevec i želimo demantirati navode dječakova oca o tome događaju koji su se pojavili u nekoliko medija" stoji u početku pisma.

Podsjetimo, otac je u svojoj izjavi za Zagreb.info rekao kako je njegov sin imao tipičnu reakciju za dijete oboljelo od autizma, te optužio učiteljicu za lošu pedagogiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reakcija oca

"Prema onome što sam saznao, naš sin je pisao kredom po ploči neprimjerenu riječ. To vam je tipična reakcija kod nekoga tko ima njegovu dijagnozu. Osjeća se loše, treba pomoć, ali je ne zna tražiti na pravi način. Učiteljica je situaciju pogrešno shvatila i pred cijelim razredom mu zaprijetila da će ga snimiti i to objaviti na internetu. Pritom je u ruci držala mobitel. Koliko sam saznao, on nije usmjerio svoju agresiju prema učiteljici, 
nego prema njenom mobitelu i računalu, znači sredstvima koja su trebala biti iskorištena da bi ga se dodatno ponizilo", komentirao je dječakov otac.

Dodaje da su ga znali odvoditi iz učionice, slali kod pedagoginje ili zadržavali u pedagoškom kabinetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na neki način, pokušavali su ga izolirati ili plašiti izolacijom. Na samom početku školske godine, znači prije incidenta s profesoricom zemljopisa, knjižničar ga je oborio i pritisnuo na pod, što je prouzrokovalo i ozljedu ramena za koju postoji i zdravstvena dokumentacija", tvrdio je tada otac. 

No, ostali roditelji misle drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija, jednostavno, nije onakva kakvom ju je opisao otac. Shvaćamo roditelja koji štiti svoje dijete. Shvaćamo čak i da je u svojoj želji da ga zaštiti u afektu iznio krive informacije.

Ali, naša su djeca uplašena zbog odlaska u školu i zbog toga smo odlučili izaći u javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već u prvom razredu mi i naša djeca smo primijetili da je njihov školski kolega poseban.

Zbog toga smo mi roditelji upućivali našu djecu da ga puste na miru i ignoriraju njegove ispade kojih je, nažalost, bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što sada možemo s ponosom ustvrditi jest da su ga naša djeca prihvatila i štitila sve ove četiri godine. Obraćali su mu se s ljubavlju i prijateljstvom.

Nitko nije maltretirao dječaka, niti naša djeca niti djelatnici škole. Pri tome moramo napomenuti da je zbog ponašanja dječaka praćenje nastave za našu djecu često bilo vrlo otežano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nismo znali što se toga dana dogodilo dječaku da je tako reagirao, ali smo kasnije shvatili da je takva vrsta ponašanja moguća kod takve dijagnoze o kojoj je i njegov otac govorio u medijima.

Učenici su bili prestrašeni jer su tog dana svjedočili zastrašujućoj rušilačkoj snazi svoga prijatelja koji je bio izvan kontrole. Priskočili su mu u pomoć, pokušavajući ga smiriti riječima, ali pomoći nisu mogli. Kada su to shvatili, šokirani i u strahu pobjegli su iz učionice plačući, a učiteljica koja ih je srela odvela ih je u prostoriju gdje su se osjećali sigurnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neka djeca su bila ozlijeđena, a neka u stanju šoka. Šok i stres kod mnogih od njih izazvao je posttraumatske posljedice, stoji u pismu roditelja koji dijele zabrinutost za sigurnost svoje djece i brane, prema njihovim riječima
nepravedno optuženog knjižničara.

Nedavno je ponašanje tog istog učenika ugrozilo i ostale djelatnike škole. U napisima u medijima nepravedno je optužen knjižničar škole i želimo mu ovim putem pružiti podršku. Možemo posvjedočiti kako su djelatnici škole 
hjeli zaštititi tog dječaka kao i našu djecu", stoji u pismu objavljenom na Zagreb.info.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo