crveni meteoalarm / Orkansko jugo poharalo Dalmaciju: Evo što nam je sve priredila priroda na moru i kopnu

Tijekom jutra i prijepodneva puhalo je preko 100 kilometara na sat

28.10.2018.
18:50
VOYO logo

Žestoko nevrijeme s obilnom kišom i olujnim jugom obrušilo se na Hrvatsku. Za danas i sutra oglašen je crveni meteoalarm.

Tijekom jutra i prijepodneva puhalo je preko 100 kilometara na sat, čupalo je i drveće, a odsječenim ostavilo mnoge hrvatske otoke jer katamarani i trajekti nisu mogli isploviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki valovi nastali zbog vjetra koji je puhao 50 do 100 kilometara na sat od ranog su se jutra zabijali o zidine i stijene kod Dubrovnika. Osim na jugu more se diglo i na sjeveru, a svu moć oluje najbolje osjete otoci o čemu svjedoče snimke s Bola i Krka.

Upozorenja o mogućim najjačim udarima juga u hrvatskoj povijesti od mogućih 150 kilometara na sat Riječane su natjerale u provjeru svojih barki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na ovakve stvari se ne smije oglušiti, čovjek treba biti spreman, svatko od nas tko ima plovilo treba obavezno dolaziti na vez, provjeriti je li siguran", kazao je Vlado Njegovan.

Zbog oluje već danas je prekinut dio trajektnih, brodskih i katamaranskih linija diljem Jadrana. Osim vjetra, Splićani su se uplašili i upozorenja o kiši koje bi ponegdje moglo napadati i do 200 litara po četvornom metru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevrijeme nije zahvatilo samo more - od siline vjetra srušilo se jedno drvo i završilo nasred ulice. No, najgore tek slijedi.

"Vjetar će u idućim satima i danima jačati i zato su za sutra na snazi brojna upozorenja DHMZ-a, za cijeli Jadran i područje uz njega crveno upozorenje, a za kopnene predjele žuta. Ona se ponajprije odnose na jak i olujan, a na Jadranu i na orkanski vjetar te na obilnu kišu", objasnio je RTL-ov meteorolog Nikola Vikić-Topić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevrijeme se pojačava, a najjači udari osjetit će tijekom ove noći.

U Istri valovi preko pet metara, a u Splitu vjetar do 90 km/h

Aktualno stanje na terenu uživo prate naše kolege od sjevera do juga Jadrana - Ida Balen u Rijeci i Hari Kočić u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Rijeci vjetar sve jače puše, a kiša sve jače pada. Očekuje se da će tijekom noći pasti preko 100 litara kiše po četvornom metru na riječkom području. Danas su veliki problem stvarali i valovi. U Rijeci su bili preko dva metra, a u Istri i preko pet metara, dok su na otvorenom moru bili još veći. Gotovo u potpunosti je prekinut pomorski promet. Samo osobna vozila mogu proći cijelom dionicom autoceste Rijeka-Zagreb, a teretna vozila se preusmjeravaju na staru cestu.

Orkansko jugo poremetilo plovidbu brodovima. U Splitu ne voze katamarani i trajekti veličine katamarana, no svi srednjodalmatinski otoci su još uvijek povezani s kopnom. Svi trajekti iz Splita voze do otoka, ali iz Jadrolinije kažu da ne mogu garantirati kako će biti sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Splitu puše vjetar do 90 km/h, a sutra se očekuje povećanje tog vjetra za 50 posto i to bi onda bilo ozbiljno nevrijeme. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo