OREŠKOVIĆEVA PRIČA BEZ TEMELJA: / Poljoprivredno zemljište od 10.000 hektara u Slavoniji - ne postoji!

Image
Foto: AFP

Od Nove Gradiške pa sve do Osijeka i Vinkovaca ne postoji 10 tisuća hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta koje bi se moglo objedniti.

31.3.2016.
9:37
AFP
VOYO logo

Čak i kada bi bio spreman platiti rekordnu cijenu od sto tisuća kuna po jednom hektaru, piše Večernji list, takvo zemljište ne postoji.

Ivica Todorić i vlasnik Žita Marko Pipunić jedine osobe koje bi potencijalnom investitoru mogle ustupiti iči prodati toliko zemljišta. Kako piše list, to bi bila iluzija jer su obojica godinama okrupnjivali svoje carstvo pa su sada došli do 20 tisuća hektara obradivih poljoprivrednih površina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OREŠKOVIĆ: /

'Treba surađivati s DORH-om i ubrzati investicije, jedna strana tvrtka traži 10.000 hektara u Slavoniji'

Image
OREŠKOVIĆ: /

'Treba surađivati s DORH-om i ubrzati investicije, jedna strana tvrtka traži 10.000 hektara u Slavoniji'

Jedino u Lici ili Baniji

Osječanin Marijan Matijević koji se 22 godine bavi prodajom stanova i zemljišta, kaže da se poljoprivredno zemljište od 10 tisuća hektara može naći jedinu u Lici ili Baniji. Slavonija je, ne računa li se zemljište u vlasništvu nekadašnjih PIK-ova, ispresijecana sitnim parcelama.

"Problem Slavonije male su parcele, cijena im je nikakva. Danas je teško naći parcelu koja bi bila između 250 i 300 hektara, a o tisućama hektara da i ne govorimo. Počev od Izraela do Danske, investitori bi slijetali kao ptičice kad bi zemljište bilo okrupnjeno. Slavonija već ima svoje gazde, mislim da ovdje za nove nema puno prostora", kaže Matijević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni Pipunić ne zna tko ima toliko zemljišta

"Nijedan ozbiljniji investitor neće uložiti ako nema barem 300 hektara zemljišta u komadu. Oni svemirski traktori koje smo gledali na televiziji oru deset do 15 hektara za deset sati, nitko neće uložiti u parcelu na kojoj će se takav traktor zadržati sat vremena i onda kilometrima voziti do iduće", kazao je Matijević i dodao kako mnogi kupuju u Srbiji koja je dopustila prodaju Oranica strancima.

Oglasio se i vlasnik osječke Žito Grupe, već spomenuti Pipunić. "'I mi smo zainteresirani za takve stvari. Ali od koga kupiti, kad nitko nema?", rekao je za t-portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne postoji toliko zemlje u vlasništvu sustava, niti u državnom. S većom količinom upravljaju Agrokor i Žito. Ne postoji ništa treće. Zainteresirani smo i mi za 10.000 hektara, ali ne znamo gdje toliko zemlje ima", kazao je Pipunić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo