burne reakcije na aferu 'torta' / Orešković predsjednicu pitala čijim je novcem kupila Bandiću tortu, Juričan poručio: 'Oni nas javno guze'

Image
Foto: Facebook

Predsjednica je optuženiku Bandiću pjesmom čestitala rođendan, a onda mu darovala i tortu

24.11.2019.
12:31
Facebook
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u petak je proslavio 64. rođendan. 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na Broćanskoj večeri mu je pred punom dvoranom, u stilu legendarne Marilyn Monroe, otpjevala ''Sretan rođendan". Nakon glazbene čestitke gošća je srdačno izljubila i izgrlila prvoga čovjeka hrvatske metropole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimku je na svom Facebooku podijelio mostovac Nikola Grmoja napisavši u opisu kako Grabar-Kitarović, koja se bori za novi mandat najavljujući borbu protiv korupcije, pjeva višestrukom uskočkom optuženiku za korupciju Milanu Bandiću.

''Ništa drugo nisam ni očekivao od osobe kojoj je bjegunac od hrvatskog pravosuđa organizirao proslavu rođendana. Jedino što očekujem je da ovaj narod konačno progleda i odluči se obračunati s ovom koruptivnom hobotnicom", napisao je Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nije to bio jedini predsjedničin dar. Putem supruga Jakova i savjetnika Tomislava Madžara poslala mu i posebnu tortu. Fotografija te torte na kojoj su Bandić i Grabar-Kitarović u sunčanim naočalama, a pokraj njih hrvatsko znakovlje te zlatne ose brzo se počela širiti društvenim mrežama. Mnogi su se pitali je li riječ o šali. 

Na predsjedničino darivanje torte i pjevanje rođendanske pjesme gradonačelniku reagirala je predsjednička kandidatkinja Dalija Orešković. Biračima, Uredu predsjednica i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa postavila je nekoliko pitanja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1.) Je li ova degradirajuća torta plaćena novcem poreznih obveznika s obzirom na to da nosi službene oznake RH i je li time KGK povrijedila načela dužnosti?

2.) Je li torta plaćena privatnim novcem KGK, ali je svejedno KGK povrijedila načela dužnosti jer svojata državne oznake u svoje privatne svrhe?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3.) Pruža li KGK političku zaštitu jednom od najkorumpiranijih političara sudeći po broju i težini kaznenih postupaka koji su protiv njega u tijeku?

4.) Hoće li se ovo pitanje postavljati i otvarati tijekom kampanje ili ćemo čekati da prođu izbori?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5.) Kakav to tip ljudi ima teka jesti tortu s ovakvom slikom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na aferu "Torta" osvrnuo se i redatelj Dario Juričan koji želi biti Milan Bandić, predsjednik RH. 

"Kolinda je Uskokovoj mušteriji Milanu Bandiću pjevala za rođendan. Oni nas otvoreno i javno guze! Dođite mi dati potpis - ja ću nastaviti njihov put!", napisao je Juričan i dodao da će mu rođendane organizirati Mamić, a pjevat će mu Kolinda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na predsjedničine poteze osvrnula se i bivša premijerka Jadranka Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pjevajući USKOK-ovu optuženiku i mizoginom ponižavatelju žena, KGK je ponizila pravnu državu i ismijala vladavinu prava. Pjevajući po proslavama s obiteljskim nasilnicima, obezvrijedila je davno instituciju PRH", napisala je Kosor na Twitteru pa dodala:

"Najnepodnošljivije na toj torti koju je KGK kupila USKOK-ovu optuženiku jest “RH”. Oznaka države koju mu je poslala kao poruku i dar. Jer ona misli da joj Republika Hrvatska pripada, ali i jasno poručuje da je pravna država ne zanima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orsat Miljenić, bivši ministar pravosuđa u SDP-ovoj vladi, poručio je kako nije normalno da predsjednica države iskazuje javnu ljubav i dodvoravanje bilo kojoj osobi protiv koje se vodi postupak za teška kaznena djela.

''Ovo je sramotni nasrtaj na pravnu državu, nezamisliv u državama kojima bismo željeli sličiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ova zastupnika Peđu Grbina predsjednica je ostavila bez riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu. Ne znam što bih rekao...", poručio je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo