'the good, the bad and the ugly' / Orešković istaknuo kako investitori imaju povjerenja u Hrvatsku, s Brkićem će razgovarati ovaj tjedan

Image
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL

Premijer Tihomir Orešković istaknuo je kako vjeruje da će stvoriti pozitivnu klimu za ulaganja u Hrvatsku. Također je najavio monetizaciju autocesta, ali i uvođenje nove funkcije - Chief integration officer

23.2.2016.
11:51
Tomislav Krasnec/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Tihomir Orešković obratio se novinarima u utorak na konferenciji HGK pod nazivom 'proračun zaokreta', na kojem je glavna tema bila državni proračun za 2016. godinu.

Odmah na početku govora, premijer se ispričao zbog par minuta kašnjenja jer je imao sastanak s kineskim izaslanstvom Nacionalne komisije za razvoj i reforme (NDRC).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predstavio sam se na CNN-u i na BBC-u u Londonu i rekli smo da smo otvoreni za investicije. Potencijalnih investitora ima, oni su uvjereni da ćemo mi stvoriti pozitivno klimu, naše obveznice već su se počele prodavati", pohvalio se premijer Orešković.

"Vidio sam the good, the bad and the ugly. Tu imamo mogućnosti promijeniti dosta stvari", rekao je i dodao kako vjeruje da je Vlada pokrenula 'pozitivnu klimu'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno je istaknuo kako s novom Vladom planira smanjiti državni dug za 500 milijuna eura, te nadodao kako bi u hrvatskim gradovima volio vidjeti 'start up' centre, koji bi mladim kreativcima omogućili konkurentnost na tržištu rada. 

"Kada pričam s investitorima, mislim da se razumijemo, jer znam o čemu pričaju. I sastanak u Londonu bio je good, good, good. Guverner i ja vrlo brzo smo se našli kada sam postao mandatar. Pitao sam ga što možemo učiniti da se smanji dug. Svi znamo da u DUUDI-ju danas ima nekih 30 milijardi eura, ima svašta u DUUDI-ju. Ispred moga stana ima jedna dvorana od 40 kvadrata koja se raspada. Imamo takvih 1400 po Hrvatskoj koji nisu iskorišteni", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga premijer je izjavio kako u svoj ured planira uvesti novu funkciju - Chief integration officer, čija će dužnost biti integrirati ministarstva i stvoriti bolju komunikaciju Banskih dvora sa svim državnim resorima. 

Istaknuo je kako u Hrvatskoj postoji potreba da 'porezna politika bude stabilna'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Parafiskalne namete treba smanjiti, previše ih je i kompliciraju, cijela nas administracija može koštati više nego što imamo prihoda."

"Birokraciju trebamo smanjiti, javnu upravu, treba vidjeti kako možemo pojačati efikasnost. No, Vlada može dati punu podršku, a kad dođemo do općine, onda dolazimo u probleme. Zato trebamo raditi zajedno sa općinama i županijama da bi vidjeli kako te probleme možemo otkloniti. Meni je katastrofa da netko ne može pokrenuti novu firmu u manje od 30 dana, na tome treba raditi", istaknuo je, a zatim se okrenuo i autocestama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dug autocesta ćemo rjesavati putem IPO-a,  građani će moći kupovati dionice u kombinaciji sa mirovinskim fondovima", rekao je Orešković.

Na pitanje novinara o sudbini Dragana Lozančića, rekao je kako mu je raspored pretrpan i kako sada misli na investicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su ga upitali i što misli o Milijanu Brkiću, kojeg je HDZ predložio za ministra branitelja.

"Ovaj tjedan ću sjesti s gospodinom Brkićem i otvorit ćemo jednu diskusiju. Ja sam gospodina Brkića par puta upoznao, ali ću s njim kao i sa svakim ministrom kojega smo do sada izabrali, sjesti i imati ćemo jednu diskusiju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a i nekadašnji zapovjednik specijalne policijske postrojbe Alfe, predložen za ministra branitelja, potvrdio je u ponedjeljak navečer u Varaždinu prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo