gost rtl-a danas miro kovač / Orban stiže u Hrvatsku: 'Mi želimo vratiti vlasništvo u Ini. Mađari, koliko čujem, su spremni na to'

Iako Vlada šuti o temama sastanka, odnose dviju zemalja i dalje opterećuje isto pitanje

2.12.2018.
18:35
VOYO logo

Nakon 7 godina – Hrvatsku će sutra i službeno posjetiti Viktor Orban. Mađarski premijer u Zagreb stiže kao jedan od sudionika sastanka na vrhu Srednjoeuropske inicijative kojom Hrvatska ove godine predsjeda. 

Lider Mađarske sastat će se s premijerom Plenkovićem i predsjednicom Grabar Kitarović. Iako Vlada šuti o temama sastanka, odnose dviju zemalja i dalje opterećuje isto pitanje: što će biti s INA-om koju Hrvatska kani otkupiti od MOL-a, a što s čelnikom te tvrtke kojeg traži hrvatsko pravosuđe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žica na granici zbog izbjeglica, pa i različita stajališta i oko Marakeške konvencije. Sve su to teme o kojima će sljedeća dva dana - mađarski premijer Viktor Orban imati prilike porazgovarati i s  premijerom i s predsjednicom države, no za šefa oporbe to neće imati nikavo značenje za Hrvatsku.

"Da li će Hrvatska izvući deblji kraj od susreta s Mađarskom, na žalost, zbog nedjelovanja ove vlade, zbog toga što smo propustili djelovati kad je bilo vrijeme -  hoće", kaže predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više susreta

Zbog otvorenih pitanja hrvatske i mađarske i premijer i predsjednica posljednjih su se godina više puta -  susretali s Orbanom, što javno, što daleko od medija.

"Premijer mađarski je bio u kratkom prolasku kroz Opatiju, mi smo se dogovorili da popijemo jednu kavu, to je bila neformalna kava", govorio je u kolovozu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako predsjednik zemlje koja u Uniji nema velik utjecaj, sam Orban je u svom trećem mandatu protiv sebe uspio okrenuti gotovo cijelu Europu.  

"Budimo iskreni: u ovim uvjetima bilo bi nemoguće da se gospodin Orban i Mađarska pridruže Europskoj uniji. To je danas stvarnost", govorio je u rujnu zastupnik u EP-u Guy Verhofstadt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europa Mađarskoj zamjera da se ondje krše demokratska načela, da nema neovisnosti pravosuđa, ni slobode medija. U prilog joj ne idu ni korumpiranost, a osobito stavovi prema migrantima.

„Mladost zapadne Europe će doživjeti dan kada će postati manjina u vlastitoj zemlji i izgubiti jedino mjesto na svijetu koje mogu zvati domom", rekao je još u ožujku Orban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europa Mađarskoj zamjera da se ondje krše demokratska načela

Ipak, čak petero hrvatskih zastupnika u EU parlamentu glasovalo je protiv izvješća koje Mađarskoj može oduzeti pravo glasa u vijeću Europske unije.

"Razumijem zabrinutost kolega, ali aktiviranje članka sedam nije pravi odgovor...", kazivala je u rujnu Marijana Petir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Europskoj ga uniji jedni nazivaju autokratom, a za druge je lider desnice.

"90 posto komentara o meni je negativno. Liberali me mrze."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, kao Trumpa? 

"Ipak malo više nego njega", kazao je Orban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak mnogi političari sanjaju o tako velikom utjecaju u Europi. Sam Orban u svojoj zemlji odlučuje doslovno o svemu, pa i o životu beskućnika - kojima je nedavno zabranio spavanje na ulici.

Koliko je utjecajan, dovoljno je rekao Chuck Norris prilikom nedavnog posjeta Mađarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Toliko sam čitao o vama da mi se čini kao da smo se već upoznali", rekao je Norris.

Ipak, teško da će Orbanov utjecaj pomoći šefu Mola Zoltu Hernadiju da ga Hrvatska ukloni s Interpolove crvene tjeralice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovač za RTL: 'Mi želimo vratiti vlasništvo u Ini. Mađari, koliko čujem i znam, su spremni na to'

O svemu ovome u RTL-u Danas smo razgovarali s bivšim ministrom vanjskih poslova Mirom Kovačem.

Je li sada došao red da se otvoreno razgovara o pitanju Ine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnosi dviju zemalja su bogati, jako bogati. Važno je da se nastavi proces relaksiranja odnosa, da imamo kvalitetne odnose. Mi želimo vratiti svoje vlasništvo u Ini. Mađari, koliko čujem i znam, su spremni na to. Sada treba naći najbolju metodu da se to provede.

Očekujete li vi da on sutra zatraži uklanjanje Hernadija s Interpolove tjeralice?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On zna da je to u sferi pravosuđa. O tome ne odlučuje ni Sabor, ni Vlada.

O čemu će se onda razgovarati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O gospodarstvu, energetici... Pa i politika. Ovo je dobar znak. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo