'Gledajte u budućnost' / Orban 'prisvojio' dio Hrvatske, Milanović mu odgovorio: 'Kao mračni fetiš izranjaju...'

Image
Foto: PIXSELL, Facebook/ViktorOrban

Učite iz povijesti, ali gledajte u budućnost, poručio je Zoran Milanović

7.5.2020.
12:02
PIXSELL, Facebook/ViktorOrban
VOYO logo

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović reagirao je na jučerašnju Facebook objavu mađarskog premijera Viktora Orbana u kojoj je podijelio fotografiju globusa na kojem su iscrtane nekadašnje granice Mađarske koja obuhvaća i velike dijelove teritorija Hrvatske, Srbije i Rumunjske.

Orban je kartu objavio uz napomenu "ispit iz povijesti", aludirajući na državnu maturu koja se u Mađarskoj održava ovih dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hipertrofirana Mađarska"

Milanovićevu objavu prenosimo u cijelosti: 

"Povodom karte/globusa na kojemu se vidi hipertrofirana Mađarska, inače nama susjedna i, u novijoj povijesti, prijateljska država, trenutno u čvrstom stisku kroničnih 'kartomana', moja poruka ohrabrenja hrvatskim školarcima pred maturu: Hrvatska je moderna europska država i nacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U našim ormarima i arhivama nalaze se brojne povijesne karte i mape koje našu Domovinu prikazuju mnogo većom nego što je danas. Ormari većine europskih država kriju slične sadržaje. Nemojte ih 'šerati' i stavljati na svoje profile. Nisu danas nimalo aktualne ili ostvarive, a, još važnije, beskrajno iritiraju naše susjede. 

Otprilike onako kako nas iritiraju, ali i svaki puta iznova začude 'povijesne' karte koje kao mračni fetiš prigodno i predvidivo izranjaju sa stranica nekih 'vođa' u komšiluku. To su provokacije onih koji jako dobro znaju da će te karte i dalje ostati samo u ormarima. Učite iz povijesti, ali gledajte u budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo