Bespravna gradnja na Hvaru / Optužnica protiv Frane Barbarića ima čak 400 stranica: Prijeti mu i do pet godina zatvora

Optužnica nakon ovoga ide na optužno vijeće koje je može potvrditi li pak vratiti na doradu, vidjeti jeli osnovana i nije. Ako se potvrdi - kreće sudski proces

1.12.2023.
16:22
VOYO logo

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je podiglo je optužnicu protiv Frane Barbarića, predsjednika Uprave HEP-a zbog kaznenog djela protupravne gradnje, javlja Jutarnji list.

Nakon 16 sati objavljeno je priopćenje u kojemu se kaže da je optužnica podignuta protiv "hrvatskog državljanina (1966.) zbog počinjenja kaznenog djela protupravne gradnje iz članka 212. Kaznenog zakona/11."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadržaj optužnice

Okrivljenog 57-godišnjaka, navodi se u priopćenju splitskog općinskog tužiteljstva, tereti se da je od ožujka 2022. do svibnja 2023. godine, na otoku Hvaru, u Zastražišću (uvala Sinjava), kao investitor izvodio građevinske radove protivno odredbi članka 106. Zakona o gradnji, izvan građevinskog područja koje se sukladno Prostornom planu uređenja Općine Jelsa nalazi u zaštićenom obalnom području mora, koje je na temelju članka 45. stavka 1. i 3. Zakona o prostornom uređenju područje od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Tereti ga se da je bio svjestan da se radi o zaštićenom obalnom području mora od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kao i da prethodno nije ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu.

Image
'IZNESEN JE NIZ NETOČNIH INFORMACIJA' /

Barbarić se oglasio nakon odluke suda: 'Sam ću srušiti kuću i sve sam platiti, ali...'

Image
'IZNESEN JE NIZ NETOČNIH INFORMACIJA' /

Barbarić se oglasio nakon odluke suda: 'Sam ću srušiti kuću i sve sam platiti, ali...'

Državno odvjentištvo Barbariću stavlja na teret da je izgradio: stambenu zgradu (prizemlje i prvi kat); građevinu (prizemlje sa dvostrešnim krovom); preljevni bazen sa strojarnicom te cisternom za vodu; kameno betonski zid u nastavku kojeg je izgradio i stepenište; kameno betonski potporni zid (oko strojarnice na zapadu te uzduž strojarnice, bazena i cisterne sve do kraja čestice) na čijem kraju je izgradio stepenište s podestom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Zoran Pripuz izašao iz istražnog zatvora: 'Sve se ekspresno odigralo, čim je napustio zatvor otišao je iz Splita'

Analiza RTL-a

"Uhićenja u ovom trenutku i po ovoj optužnici nema. Barbarića se tereti za kazneno djelo protupravne gradnje. Prema onome što kaže zakon - prijeti mu od šest mjeseci do pet godina zatvora. Optužnica nakon ovoga ide na optužno vijeće koje je može potvrditi li pak vratiti na doradu, vidjeti jeli osnovana i nije. Ako se potvrdi - kreće sudski proces. Kako doznajem cijeli spis optužnice sadrži gotovo 400 stranica. U njemu se nalaze dokumenti koji su prikpljani od policije do državnog inspektorata", istaknuo je RTL-ov reporter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doznaje da se u ovom spisu nalaze i određene informacije koje je USKOK dostavio prilikom izvida o kupoprodaji plina, prenosi Danas.hr.

"Ne treba zaboraviti i kako se osim bespravne gradnje vile na Hvaru istražuju i sumnjivi poslovi koje je HEP obavljao na Hvaru s privatnom tvrtkom, te kako se izvidi provode i zbog afere plin za cent. Jasno je da se oko Barbarića steže obruč mjesecima, no on ne želi odstupiti sa svoje pozicije. Postavlja se i pitanje zašto je Barbarić još na čelnoj poziciji šefa jedne od naših najvažnijh tvrtki", dodaje Jurič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da je zanimljivo kako je odluka o optužnici objavljena nekoliko sati nakon što je Brbarić poslao priopćenje o tome kako će sam rušiti svoju vilu na Hvaru.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo