serija podigla mnogo prašine / Optužbe protiv Sulejmana - odbačene!

Image
Foto: RTL

Najraskošnija, najskuplja i najprodavanija turska televizijska serija o velikom vladaru Osmanskog carstva u domovini je podigla mnogo prašine i prije negoli se počela emitirati.

19.3.2013.
11:43
RTL
VOYO logo

Fanovi serije "SulejmanVeličanstveni" mogu odahnuti – njihova omiljena serija neće nestati s malih ekrana barem do proljeća sljedeće godine! Tako je, naime, prošlog tjedna odlučio istanbulski sud nakon što je odbacio optužbe protiv redatelja, producenata i glavnih glumaca najprodavanije turske serije!

Image
Foto: RTL

Najraskošnija, najskuplja i najprodavanija turska televizijska serija o velikom vladaru Osmanskog carstva u domovini je podigla mnogo prašine i prije negoli se počela emitirati. Mnogi su joj zamjerali na scenariju koji se više bavi sultanovim ljubavnim (ne)zgodama nego ratnim pohodima i zakonodavnim reformama, iako su autori serije tvrdili da je njihova serija inspirirana događajima iz 16. stoljeća, odnosno da ne snimaju dokumentarac o tadašnjem najvećem osmanskom vladaru. Čak je i turski premijer Recep Tayyip Erdogan kritizirao producente serije i javno zatražio sankcije i ukidanje serije zbog neprimjerenog scenarija koji tursku povijest „izvrgava ruglu“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Zbog svega toga tužitelji Ömer Faruk Bildirici i İnci Bildirici prošle su godine podigli tužbe protiv redatelja Yağmura i Durula Taylana, producentske kuće TIMS Productions i dvoje glavnih glumaca, Halita Ergenca i Meryem Uzerli zbog „vrijeđanja uspomene na jednu od najvećih turskih povijesnih ličnosti, Sulejmana Veličanstvenog“, odnosno zbog „prikazivanja povijesnih događaja koji se u stvarnosti nikada nisu dogodili, te nedoličnog prikazivanja Sulejmana Veličanstvenog i njegove svite prema gledateljima u Turskoj i ostatku svijeta“, te su zahtijevali ukidanje prikazivanja serije u Turskoj te oduzimanje prava za prikazivanje u ostalim zemljama.

Međutim, državni sudac je donio oslobađajuću odluku za tužene tvrdeći da „samo bliska rodbina, supružnici, braća i sestre navedene žrtve mogu podnijeti tužbu zbog narušavanja ugleda i časti, odnosno klevete, a s obzirom da se u ovom slučaju radi o davno preminulom sultanu Sulejmanu Veličanstvenom, tužba Bildiricijevih bit će odbačena“. Također je spomenuo tvrdnje autora i producenata da serija nije dokumentarni film, već fikcija inspirirana prošlošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovom presudom spriječene su sve daljnje pritužbe protiv serije, koja će se nastaviti snimati prema planu – ove jeseni najavljen je početak prikazivanja četvrte, ujedno i posljednje sezone na turskoj televizijskoj postaji Star TV.

Sve o seriji "Sulejman Veličanstveni" možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Facebook.com/Sulejman.Velicanstveni.RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo