NAPOKON SMO VAŽNI / Opskrba Europe plinom je upitna, a Hrvatska ima LNG terminal: 'Svjetski igrači žele surađivati s nama'

Prije otvaranja terminala plin je do Hrvatske mogao samo plinovodima iz Mađarske ili Slovenije, a sada ga u tekućem stanju tu dovoze brodovi iz cijeloga svijeta

4.4.2022.
22:30
VOYO logo

Priča o plinskoj neovisnosti o Rusiji nikada nije bila aktualnija u Europi, a Hrvatska po tom pitanju može odahnuti jer ima LNG terminal na Krku. Danas su LNG terminal posjetili hrvatski i slovenski ministri gospodarstva. Slovenija ovisi o ruskom plinu pa s terminala u Omišlju žele zakupiti dio svojih potreba.

Na 280 metara dugom terminalu razgovara se o poslu ključnom za slovenski predah od nabavke ruskog plina. S terminala u Omišlju žele podmiriti trećinu godišnjih potreba pa je suradnja s Hrvatskom izgledna, kaže se u prilogu RTL-a Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PORUKA IZ BRUXELLESA /

U planu povećanje kapaciteta LNG terminala na Krku: Za neovisnost o ruskom plinu država ne treba uložiti ni kunu

Image
PORUKA IZ BRUXELLESA /

U planu povećanje kapaciteta LNG terminala na Krku: Za neovisnost o ruskom plinu država ne treba uložiti ni kunu

I Slovenija zainteresirana za dogovor

"Objavit će natječaj za 300 milijuna kubnih metara tijekom godine i Slovenija je jako zainteresirana biti dijelom tog dogovora", kazao je slovenski ministar gospodarstva Jernej Vrtovec.

Prije otvaranja terminala plin je do Hrvatske mogao samo plinovodima iz Mađarske ili Slovenije, a sada ga u tekućem stanju tu dovoze brodovi iz cijeloga svijeta. Godišnji kapacitet od 2.6 milijardi kubnih metara zakupljen je do 2027. godine, a većina plina ostaje u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše tržište, sektor stanovništva, sektor poduzeća, izgradnjom ovog terminala koji je zasigurno najveći energetski projekt u Republici Hrvatskoj u proteklih 30 godina dobilo je sigurnu alternativnu dobavu plinom za Republiku Hrvatsku i to nitko ni na koji način ne može sporiti“, smatra ministar gospodarstva, Tomislav Ćorić.

'Imamo upite s raznih strana'

Radi se s najvećim svjetskim igračima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija s Rusijom demantirala je protivnike ovog projekta kojih svojevremeno nije manjkalo, a za koje ministar Ćorić kaže da su na priči o LNG-u izgradili svoje političke karijere. Treba reći da se gotovo 95 posto prirodnog plina koji je isporučio ovaj terminal koristi u Hrvatskoj, a uskoro će se ići i u širenje kapaciteta. I tu Slovenci, potpuno ovisni o ruskom plinu, vide svoju šansu. I ne samo oni.

"Mi smo s Plinacrom odradili određena testiranja sustava i vrlo vjerojatno ćemo ubrzo tržištu ponuditi određen dio proširenog kapaciteta, za nešto ozbiljnije ipak treba nešto malo više vremena i trenutno mi imamo upite s raznih strana", kaže direktor LNG Hrvatske Hrvoje Krhen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo