Oprez, rojevi pčela u Zagrebu. Ne paničarite, ne koristite insekticide, zovite 112

Ako opazite roj pčela, ne paničarite i ne koristite insekticide, samo nazovite 112 ili 192 i pčelarsko dežurstvo izlazi na teren, poručuju pčelari. Ista je procedura i za stršljene ili ose.

18.6.2013.
14:45
VOYO logo

Posljednjih dana pčelari – volonteri iz šest zagrebačkih pčelarskih udruga, raspoređenih po različitima dijelovima grada, svakodnevno pomažu svojim sugrađanima. Hvataju rojeve pčela te ih adekvatno zbrinjavaju.

Tako su Nikola Rustan i Vladimir Jarni iz Pčelarskog društva "Lipa" dosad imali već 50 intervencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako postupiti ako opazite roj pčela

Zbog duge zime te naglog i kratkog proljeća, sezona rojenja je ove godine zakasnila, tako da se ovih dana rojevi pčela mogu očekivati i u najužim središtima mnogih hrvatskih gradova.

Rojenje je prirodno stanje pčela, to je njihovo razmnožavanje i u tom stanju pčele nisu niti malo agresivne i ne bodu. Inače, pčele ubadaju samo onda kad se osjete ugroženima – u svrhu obrane, a ne napada. Ako vam slete na glavu ili bilo koji otkriveni dio tijela, ne treba paničariti niti mahati rukama i lupati po njima, one će se same dignuti kad se udaljite iz blizine njihovog roja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne špricajte ih insekticidima

Isto tako, mole se građani da pčele nikako ne špricaju insekticidima (ako ih primjerice pronađu u roletama, u kutovima zgrada, svojih stanova...) jer su one višestruko korisne, ne samo zbog meda, nego i zbog oprašivanja. Naime, isključivo su pčele zaslužne za rast 80 posto poljoprivrednih kultura kojima se čovjek svakodnevno hrani. A svi znamo što je Albert Einstein još davno zaključio: 'Kad bi nestalo pčela, čovječanstvo bi u roku četiri godine izumrlo!', poručili su iz Hrvatskog pčelarskog saveza i pozvali građane da u slučaju najezde pčela zovu 112.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo