'Oprez, djeca u prometu': 40.000 prvašića krenulo u školu!

Započela je nova školska godina. U prve razrede osnovnih škola kreće i 40.000 prvašića, koji zahtijevaju veliki oprez svih sudionika u prometu.

2.9.2013.
7:03
VOYO logo

Zbog početka nove školske godine policija poziva vozače na oprez, a roditelje da svojim savjetima djeci i osobnim ponašanjem, pomognu u nastavljanju višegodišnjega trenda smanjivanja broja stradalih u prometu.

Sukladno zadaći Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, te kontinuiranom provedbom preventivnog djelovanja, djelatnici Policijskih uprava širom Hrvatske tijekom mjeseca rujna provodit će akciju ''Poštujte naše znakove''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poseban oprez na prilaznim cestama

Akcija je usmjerena na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života osobito najmlađih koji po prvi put samostalno sudjeluju u prometu na cestama.

Kao i prošlih godina, i početkom ove školske godine s predstavnicima prosvjetno-pedagoške službe i ravnateljima osnovnih škola, a u sklopu navedene akcije, policijski službenici organizirat će predavanje i razgovor sa prvim i drugim razredima osnovnih škola s ciljem upoznavanja djece, njihovih roditelja, kao i nastavnika sa temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja djece u prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Edukacija i prevencija pravi je,odnosno prvi je korak u samostalnom sudjelovanju u prometu.

Isto tako, raznolikim aktivnostima tijekom mjeseca rujna svakog dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici usmjeriti će svoju djelatnost prema svim sudionicima u prometu, poglavito na prilaznim cestama, ulicama i raskrižjima u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca su najugroženija kategorija sudionika u prometu

Dosadašnja iskustva pokazuju da su djeca zasigurno jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu, te su ranije najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima, pa prema tome uz određene norme odnosno pravila postavlja se sve u funkciju njihove zaštite za normalno sudjelovanje u prometu.

Djeca obično sudjeluju u prometu u različitim ulogama: pasivno, kao putnici u vozilu ili kao korisnici putničkog prijevoza, ali također i aktivno kao pješaci i biciklisti te stoga moramo biti svjesni da djeca tek uče pravila ponašanja u prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oprez, djeca u prometu

S porukom ''Oprez, djeca u prometu'' policija upućuje apel svim vozačima da u blizini škola upravljaju svojim vozilom s pojačanim oprezom i maksimalno smanjenom brzinom, kako bi se izbjegle neželjene posljedice i spasili mladi životi, jer djeca su rizična grupa u prometu bez dostatnog životnog i prometnog iskustva, te ne možemo od istih tražiti da odrastu odmah, jer kao takvi ne shvaćaju opasnosti koje im prijete u prometu.

Kako možemo pridonijeti sigurnosti djece u prometu - kao vozač povećanom pažnjom i smanjenjem brzine, a kao roditelj,svojim primjerom djelovati na prometni odgoj djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- krenuti na vrijeme u školu, - pokažite djetetu kako se prelazi cesta: stani, pogledaj lijevo i desno bez obzira na tijek prometa, - s djetetom nikad ne pretrčavajte cestu, posebno ne izvan pješačkog prijelaza, - upozorite dijete na opasna mjesta, ima ih na pločniku (ulazi i izlazi iz garaža, dvorišta i otvorenih parkirališta), - postupno upozoravajte dijete na "sezonske" opasnosti: mrak zbog kraćeg dana, slabija vidljivost, kiša, klizav asfalt, klizavo suho lišće, - djeca-pješaci su uočljiviji ako koriste reflektirajuće tvari (školske torbe, odjeća, obuća), - prijevoz djece vozilima prilagoditi zakonskim uvjetima (sjedalice, pojas), - biciklom na cesti samostalno smije upravljati samo osoba koja je navršila 14 godina, - vozači oprez u zonama škola.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo