OPREČNE IZJAVE MAJKE POGINULE CURICE I MUP-a: / Žena tvrdi da je tražila azil, ali da ih je policija strpala u kombi i vratila na prugu

Image

Tijelo stradale djevojčice, tvrdi obitelj, hrvatska je policija poslala u Beograd, a majku s petero djecce ostavili na mjestu nesreće uz naredbu da se vrati u Šid.

10.12.2017.
19:33
VOYO logo

Prije tri tjedna na pruzi između Srbije i Hrvatske smrtno je stradala šestogodišnjakinja, izbjeglica iz Afganistana, a o uzrocima nesreće kao i odgovorima na pitanje tko je odgovoran za njezinu smrt još uvijek nema odgovora.

Obitelj stradale šestogodišnjakinje tvrdi da ih je hrvatska policija bez procedure usred noći natjerala da se uz prugu vrate natrag u Srbiju. Iz MUP-a pak tvrde da se slučaj dogodio na području Srbije te da njihov postupak nije na nikakav način utjecao na stradavanje djevojčice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TRAGEDIJA NA GRANICI HRVATSKE: /

Vlak naletio na petogodišnju djevojčicu, nije joj bilo pomoći

Image
TRAGEDIJA NA GRANICI HRVATSKE: /

Vlak naletio na petogodišnju djevojčicu, nije joj bilo pomoći

Majka stradale djevojčice za N1 je kazala kako se na put u Europu uputila pješice sa svoje šestero djece i to iz razloga jer je čula da će u Hrvatskoj dobiti azil. Iz Šida su krenuli prema granici, a kad ih je usred noći zatekla policija utrpali su ih u policijski kombi.

'Odvezli su nas, izbacili iz kombija i policajac nam je pokazao tračnice i rekao: 'Ovim putem idite nazad u Srbiju! Trojica policajaca su stala iza nas, uperila su u nas svjetla da se ne bismo vratili!', rekla je Muslima za N1. Policajci su ih još mogli vidjeti kada je progom naišao teretni vlak koji je usmrtio šestogodišnju djevojčicu Madinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onemogućili im traženje azila

Hrvatska pak policija u svom nedavnom priopćenju istaknula je da istragu o naletu vlaka na djevojčicu provodi tužiteljstvo Republike Srbije, no ne reagira na tvrdnje majke koja kaže da joj je hrvatska policija onemogućila traženje azila i nije pokazala niti najmanje obzira naredivši njoj i njenoj djeci da se usred noći vrate u Srbiju.

'Najviše me je zaboljelo kako su se ponijeli prema nama. To što hrvatska policija nije imala sluha kada ih je majka zamolila da nas deportiraju ujutro, da nas ne tjeraju da se vraćamo po noći', rekao je brat stradale Madine, Rašid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijelo stradale djevojčice, tvrde ovi ljudi, hrvatska je policija poslala u Beograd, a majku s petero djecce ostavili na mjestu nesreće uz naredbu da se vrati u Šid.

Bili su na teritoriju Srbije

Iz MUP-a ponavljaju da su majka i njena djeca cijelo vrijeme prije nesreće bile na teritoriju Srbije. No, na odgovorima inzistiraju u Centru za mirovne studije, ali i pučka pravobraniteljica koja je u ovom slučaju započela svoju istragu zbog iskaza majke koja tvrdi da se djevojčica ne bi našla na pruzi da ih hrvatska policija nije prisilila da se usred noći vraćaju u Srbiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Još uvijek nemamo sve infomracije, ali predmet vodimo, također jesmo, pokušali smo biti u kontaktu s obitelji, kad budemo imali više informacija, onda ćemo ih možda moći komunicirati', rekla je pravobraniteljica Lora Vidović za N1.

Iz MUP-a i dalje inzistiraju kako postupanje hrvatske granične policije nije na nikakav način utjecalo na uzrokovanje nesreće i stradavanje djevojčice te ističu da su toga dana policajci termovizijskim kamerama na teritoriju Srbije uočili grupu izbjeglica, a nekoliko trenutaka kasnije čuli sirenu lokomotive. Nakon nesreće uskočili su u pomoć, a majka i tijelo djevojčice naposlijetku su uz, kažu, dobrovoljni pristanak vraćeni u Srbiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugačija verzija

Verzija majke i policije ne slaže se u dijelu koji se odnosi na prvi kontakt. U svom priopćenju MUP se ne osvrće na optužbe majke da su se prije same nesreće nalazili na hrvatskom teritoriju na kojem im je onemogućeno traženje azila zbog čega su vraćeni. Centar za mirovne studije zato inzistira na odgovorima, jer ovo nije prva takva tvrdnja.

Svako takvo svjedočanstvo prijave MUP-u koji, kažu u CMS-u, naposlijetku priopći da oni nisu to utvrdili, te objašnjavaju da sprečavaju ilegalne ulaske. No, zabraniti traženje azila, jedan je od najgorih oblika kršenja ljuduskih prava na koja upozoravaju civilna drušva - ne samo Hrvatske, već i drugih zemalja Europske unije koja je nakon zatvaranja Balkanske rute, počela vraćati izbjeglice koje je jednom primila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike