OPORBA TRAŽI OSNIVANJE ISTRAŽNOG POVJERENSTVA: / 'Hrvatska je zemlja dubokog kriminala koju se vodi u opskurnoj ulici'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Želimo popraviti sustav bez petljanja u konkretne slučajeve koji su sada u fokusu javnosti', kazao je SDP-ovac Arsen Bauk dodavši da su uputili poziv i HDZ-u da im se pridruži

6.10.2020.
13:08
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Oporba je u Saboru danas predstavila prijedlog odluke o osnivanju istražnog povjerenstva, koje je inicirano nakon curenja informacija u "aferi JANAF", javlja HRT.

Arsen Bauk (SDP) rekao je da su se svi oporbeni klubovi našli i neovisno o razlikama definirali prijedlog odluke o osnivanju povjerenstva koje će se između ostalog, kako je naveo, baviti utjecajem političkih tijela na opstruiranje istraga, slabostima zakonskog i institucionalnog okvira borbe protiv korupcije i propustima u sigurnosnom i pravosudnom sustavu koji rezultiraju odavanjem klasificiranih podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo popraviti sustav bez petljanja u konkretne slučajeve koji su sada u fokusu javnosti", kazao je Bauk dodavši da se njihovom prijedlogu može pridružiti i HDZ.

Image
GRMOJA OBJAVIO: /

'Gotov je nacrt odluke o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva'

Image
GRMOJA OBJAVIO: /

'Gotov je nacrt odluke o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva'

'Ni u Kolumbiji nema ovakvih situacija'

Milan Vrkljan (Domovinski pokret) smatra da je "afera JANAF" jedna od najvećih su potresale Hrvatsku, a što dokazuje i činjenica da su se oporbene stranke, bez obzira na ideološke predznake, vrlo brzo dogovorile o povjerenstvu. Vrkljan je ustvrdio da "država ne funkcionira u Saboru, već u opskurnoj ulici".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To da se ministri, predsjednik države, poslovni ljudi, menadžeri iz najvećih hrvatskih tvrtki, nalaze na takvom mjestu i dogovaraju hrpe novca koje se nose u torbama, i potreban je brojčanik za brojenje novca, govori o tome da je Hrvatska postala zemlja dubokog kriminala u kojoj je vrlo upitno postoji li institucionalna snaga da se to riješi", rekao je Vrkljan.

Nikola Grmoja (Most) kaže da mu je drago što je cjelokupna oporba prihvatila ideju i sudjelovala u izradi nacrta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim samo reći ovo: U Kolumbiji nema ovakvih situacija, da se novac nalazi kod zamjenice županijskog državnog odvjetnika, takve situacije se mogu vidjeti samo u filmovima. Ovaj događaj nas tjera da s istražnim povjerenstvom krenemo što prije", poručio je Grmoja.

'Protresti i ponovno sagraditi sustav'

Tomislav Tomašević (Možemo!) skandaloznom je nazvao jučerašnju izjavu ravnatelja policije Nikole Miline, koji je rekao da u "aferi JANAF" nije bilo klasičnog probijanja mjera, jer se to dogodilo tek na kraju istrage, netom prije uhićenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već sam taj pojam da se radi o klasičnom probijanju mjera govori o tome koliko je to uobičajeno postalo u Hrvatskoj, pa onda imamo i neklasično probijanje mjera", kazao je Tomašević.

Marko Milanović Litre (Hrvatski suverenisti) kaže da "kriminal, korupcija i ortački kapitalizam vladaju Hrvatskom zadnjih 30 godina", što su potvrdile i nedavne afere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalija Orešković je u ime Kluba zastupnika Stranke s Imenom i Prezimenom, Pametnog i Građansko-liberalnog saveza rekla da je povjerenstvo prije svega usmjereno na otkrivanje anomalija u institucionalnom sustavu, koje je očito pod patronatom dominantnih političkih struktura, a ponekad i kriminalnih kartela. Ustvrdila je da se radi o prvorazrednom nacionalnom pitanju te da je važno utvrditi gdje informacije ne dolaze u pravom trenutku na pravu adresu.

"Konačni cilj je da se naš sustav doslovno protrese i ponovno sagradi od temelja do vrha", poručila je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo