pogled s pravnog stajališta / Oporba traži oduzimanje odličja Praljku - Predsjednica izričito protiv - što kaže zakon?

Šestorici dužnosnika HVO-a osuđenim u Haagu predsjednica Republike neće oduzeti odlikovanja. Kolinda Grabar-Kitarović to je potvrdila u Bjelovaru, i time odgovorila na sve češće prozivke oporbe, da se prema zakonu odličja miraju oduzeti

12.12.2017.
19:11
VOYO logo

Upravo vojna odličja Slobodana Praljka - uz ružu i svijeću bila su posebno istaknuta na komemoraciji. Hoće li nakon smrti, a s pravomoćnom osuđujućom presudom ostati bez njih. Ako se pita predsjednica Republike - neće. 

"Ti su ljudi dobili odličja za obranu od velikosrpske agresije, i ja im ta odličja neću oduzimati. Takva praksa oduzimanja se do sada nije primjenjivala osim u slučaju domaćeg zakonodavstva", prokomentirala je svoju odluku predsjednica Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojna odličja nisu oduzeta ni generalu HVO-a Tihomiru Blaškiću ali ni Dariju Kordiću nakon haških presuda,  tvrde u Uredu predsjednice. Kažu da ne postoji automatizam oduzimanja. Bivši predsjednik Ivo Josipović tvrdi da je zakon jasan - odličja se oduzimaju pravomoćno osuđenima na zatvor od najmanje tri godine.  

"U situaciji u kojima ona kaže da je praksa drukčija i da je ona ne želi primjeniti očito da drukčije gleda na presude haaškog suda nego na domaće", tvrdi bivši predsjednika republike Ivo Josipović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U oporbi kritiziraju predsjednicu da se ne drži zakona, a šef SDP-a poručuje da se na ljudskoj tragediji pokušavaju uzeti jeftini politički bodovi. 

"Treba se pridržavati zakona, HDZ je potpisao suradnju s haaškim sudom i izručio sve generale i sviđalo se to nama ili ne mora mora poštovati presude haaškog suda", kaže šef SDP-a Davor Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome treba li predsjednica oduzeti odličja ili pokrenuti proceduru, ne želi ulaziti niti ministar pravosuđa.

"Mislim da to nije pravosudno pitanje i neću o tome, to rješavaju drugi, to nije u okviru mojih nadležnosti", Dražen Bošnjaković, (HDZ) ministar pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u nadležnosti je Povjerenstva za vojna odlikovanja i priznanja pri Uredu predsjednice, iz kojeg poručuju da će odluku donijeti kad dobiju zahtjev. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo