BAČIĆ ODGOVORIO SDP-u / 'Oporba se pokrila poplunom pa ćori, viri ispod njega i očekuje kad će granuti sunce'

Image
Foto: RTL.hr

Bačić ni danas nije otkrio datum parlamentarnih izbora i raspuštanja Sabora

6.5.2020.
17:15
RTL.hr
VOYO logo

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić u srijedu je odbacio prozivke SDP-a na račun potpredsjednika Sabora Ante Sanadera (HDZ) zbog velikog broja umrlih i koronavirusom zaraženih korisnika splitskog Doma za starije, nazvavši to politikanstvom.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To o čemu SDP govori je krajnje politikanstvo“, rekao je Bačić novinarima, tumačeći kako SDP to radi isključivo zbog skorih parlamentarnih izbora i činjenice da je Sanader predsjednik HDZ-ove Splitsko-dalmatinske županijske organizacije.

Računaju, kaže, da bi time ušićarili koji politički bod u 10. izbornoj jedinici, ali da neće. "HDZ će pobijediti i u toj jedinci, ali i u Hrvatskoj, usprkos ovakvim ispraznim, krivim, promašenim inicijativama", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je da domovima za starije upravljaju ravnatelj i Upravno vijeće (UV) koje ga imenuje. U konkretnom slučaju u Splitu, ističe, ravnatelja Ivana Škaričića je temeljem javnog natječaja u dva navrata imenovalo UV u kojem je od pet članova samo jedan iz  HDZ-a.

Tražiti Sanaderovu ostavku je neprihvatljivo 

"Tražiti ostavku od potpredsjednika Sabora zbog činjenice da je netko imenovan temeljem javnog natječaja, od strane Upravnog vijeća, to je neprihvatljivo“, kazao je i povukao paralelu s aferom ''Baxter'' iz 2001., kada su na dijalizi, isključivo zbog ljudskog faktora, umrla 24 pacijenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"SDP-ovom logikom, ostavku je tada trebala dati cijela Vlada na čelu s premijerom Ivicom Račanom", naglasio je Bačić.

Podsjetio je da je koronavirus ušao u domove za starije i u razvijenim i bogatijim europskim državama pa se zapitao tko je tamo odgovoran. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pretpostavljam da u domovima u Francuskoj, Njemačkoj ravnatelji nisu imenovani temeljem članstva u HDZ-u", dometnuo je.

Odbacio je tvrdnje da je Sanader sprječavao Škaričićevu ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nalazi ministarstava nisu potvrdili Škaričićevu odgovornost

"Iz nalaza ministarstava zdravstva i socijalne skrbi nije se potvrdila Škaričićeva odgovornost pa da bi ga netko trebao braniti. Ne možete tražiti da se nekoga smijeni ako njegova smjena nije u podlozi nalaza inspekcija", rekao je Bačić.

Opetovao je kako je ravnatelj ispunjavao sve zakonske uvjete za imenovanje javnim natječajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada tvrditi da se radi o političkom imenovanju je malo suspektno", kazao je.

Ponovio je kako je dobro za Hrvatsku da krizom izazvanom koronavirusom upravlja Vlada čiji je najvažniji dio HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oporba se u to vrijeme pokrila poplunom, pa ćori, viri ispod njega i očekuje kad će granuti sunce da može izaći i početi sa svojim uobičajenim politikantskim, politiziranim nastupima i ideološkim podjelama“, izjavio je Bačić koji ni danas nije otkrio datum parlamentarnih izbora i raspuštanja Sabora.

"I ja bih volio da izbori budu što prije, ali nećemo ići u njih ako se na razini Vlade i Stožera ne ocijeni da su se stekli uvjeti za provedbu“, rekao je, napominjući kako zagovara da se vidi jesu li dobri epidemiološki podaci i mali broj oboljelih eksces ili trend.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je ovo drugo i ako idućih dana budemo svjedočili da je epidemija pod kontrolom, onda sam ja za izbore čim prije“, rekao je i izrazio čuđenje da oporbi ne odgovaraju izbori u svakom trenutku.

"Dobroj, uspješnoj stranci svaki je termin dobar, a neuspješnoj, lošoj, cendravoj nijedan nije dobar“, naglasio je te ponovio kako bi bio sklon pomicanju izbora kad bi znao da će nas u rujnu čekati ovakva, ili još bolja epidemiološka situacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, to nam nitko ne može jamčiti i zato sam sklon izborima što prije“, rekao je Bačić te na novinarski upit raspušta li se Sabor 22. svibnja odgovorio kako o tome još ne može govoriti, ali da će HDZ na izborima pobijediti i ako budu u rujnu.

"Na to ću vam pitanje odgovoriti tek kad budem znao kad će se zakon napisati i kad će se Sabor raspustiti“, odgovorio je Bačić upitan hoće li se do raspuštanja Sabora donijeti HNS-ov zakon o obnovi Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo