HDZ-U NAJVIŠE / Oporba se napokon dogovorila oko fotelja

Image
Foto: PIXSELL

Oporbene stranke uspjele su se usuglasiti oko raspodjele mjesta u saborskim radnim tijelima i odborima. Vodstva tih stranaka u srijedu bi trebala potvrditi ovaj dogovor.

20.12.2011.
13:50
PIXSELL
VOYO logo

Predstavnici oporbenih stranaka u novom sazivu Hrvatskog sabora dogovorili su se danas o raspodjeli mjesta u saborskim radnim tijelima i odborima, a što bi u srijedu prijepodne trebala potvrditi i vodstva tih stranaka kako bi se popodne u Saboru potpisao i oporbeni sporazum o raspodjeli mjesta u parlamentu.

Po tom dogovoru, koji se temelji na modelu od 29 radnih tijela u Saboru te, uzimajući u obzir mogućnost da vladajući smanje taj broj, 17 bi ih pripalo vladajućima, a 12 oporbi, pri čemu bi HDZ predsjedavao u osam tih tijela, a po dva bi vodili Hrvatski laburisti i HDSSB.

Branko Bačić (HDSSB) novinarima je nakon sastanka izjavio kako je oporba uglavnom sve dogovorila, ali da taj dogovor još sutra prijepodne trebaju verificirati stranačka tijela, odnosno predsjedništva tih stranaka.

HDZ, naglasio je, inzistira da se definira i broj zastupnika koji će Hrvatsku zastupati u Europskom parlamentu, tzv. europarlamentaraca koji pripadaju oporbi.

Istaknuo je da HDZ ne zahtijeva da svih pet oporbenih parlamentaraca pripadne toj stranci, već samo da se poštuje omjer u sabornici, odnosno da sedam tih zastupnika imaju vladajući, a pet oporba.

Što se oporbe tiče, oko toga koje će stranke dati zastupnike u Europski parlament, još će se razgovarati, budući da su otvorene opcije po kojima bi HDZ imao četiri, a HDSSB ili Laburisti bi dali jednoga, ili bi HDZ imao tri, a HDSSB i Laburisti po jednog europarlamentarca.

Bačić nije želio odgovoriti na pitanje je li u HDZ-u počeo obračun s članstvom koje kritizira izborni rezultat stranke. "Danas smo ovdje raspravljali o definiranju kandidata za radna tijela Sabora, pa ćemo o tome drugi put", kazao je.

Iako je ustvrdio kako su prijedlozi oporbe zapravo dovršeni, Dragutin Lesar (Laburisti) napomenuo je kako se oporbeni dogovor ipak temelji na 29 radnih tijela u Saboru, što je, naglasio je, još pod upitnikom "s obzirom da vladajući nisu dali popis radnih tijela po nazivlju i sadržaju".

"Dok ne napišu izmjene i dopune zakona, to (konačni dogovor) nije bilo moguće", kazao je, istaknuvši da oporbi pripada i čelno mjesto u Nacionalnom vijeću za korupciju, te izvijestivši da vladajući planiraju smanjiti broj saborskih izaslanstava s osam na sedam.

Upitan je li tražio jednog europarlamentarca za Laburiste te ima li ta stranka pravo na to mjesto s obzirom na omjer u sabornici, odgovorio je: "Sve je stvar dogovora".

I Lesar i Dinko Burić (HDSSB) potvrdili su kako je unutar oporbe dogovoreno da će te dvije stranke imati po dva predsjednička i dva potpredsjednička mjesta u odborima te predvoditi jedno saborsko izaslanstvo ili Nacionalno vijeće za suzbijanje korupcije.

"Mislim da smo blizu dogovora, nas ne interesiraju fotelje, najvažnije je da se uspostavi normalno funkcioniranje Hrvatskog sabora, da i vlada može početi raditi i da se Hrvatska počne izvlačiti iz krize", poručio je Burić.

No, dodao je, ostaje još među oporbenim strankama dogovoriti tko će u ime oporbe sjediti u Europskom parlamentu, ističući stav HDSSB-a da svih pet mjesta ne pripada HDZ-u, već da se treba odabrati varijanta tri HDZ-u i po jedan europarlamentarac HDSSB-u i Laburistima ili pak četiri naprema jedan.

Burić nije želio odgovoriti na pitanje koji odbor preferira voditi HDSSB, ali i istaknuo da je HDSSB regionalna stranka sa snažnim nacionalnim nabojem i novinarima poručio da po tome zaključe koji odbori interesiraju njegovu stranku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo