traži se ostavka / Oporba proziva Marića i Dalić, iz HDZ-a poručuju: 'Ministri iz SDP-ove vlade su prolazili bez sankcija'

Oporba je zatražila ostavku ministra financija Zdravka Marića nakon odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

4.12.2018.
18:55
VOYO logo

Dok je oporba složna i poručuje da ministar financija treba otići, Zdravko Marić iz Bruxellesa poručuje da će se žaliti na odluku Povjerenstva po kojoj su on i Martina Dalić povrijedili načela javnog djelovanja.

"Mogu reći da ću se pripremiti i poduzeti pravne radnje kako i na koji način tu odluku osporiti", poručuje Marić. Žalit će se i na objedinjavanje predmeta, a premijer Andrej Plenković, o kojem u istom slučaju Povjerenstvo tek treba donijeti odluku, jednako brani i njega i Dalić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko od članica i članova Vlade nije  povrijedio načela djelovanja, a to su i savjesno i odgovorno i nepristrano ponašanje čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerenih dužnosti nitko nije povrijedio. Dakle to je moje mišljenje, vrlo jasno ga ističem", kazao je Plenković.  

Marić: 'Nastojim raditi stručno i profesionalno'

No ne odgovara jasno ostaje li Marić u Vladi, baš kao i Marić o čijem se odlasku u Adris priča već neko vrijeme. "Ne bih dovodio u svezu sa temom koju ste sad reki. Dok god sam ministar u svim svojim aktivnostima nastojim raditi stručno i profesionalno", tvrdi Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo suprotno tvrde iz oporbe. "Pozivam konačno, nakon svih dokaza koje smo sada vidjeli glavnog državnog odvjetnika da poduzme nešto. Ne da se skriva, ne da čeka nego da nešto poduzme. Maske su pale, pozivam Plenkovića da smjeni ministar Marića i ukoliko ga ne smjeni to će biti dokaza da ova vlada štiti kriminal i korupciju", poručuje šef SDP-a Davor Bernardić.

"Očekujemo da do kraja današnjeg dana ministar Marić podnese ostavku jer on za nas nije nikakav ministar, on je za nas jedan običan lažov i lkao takav mora otići iz vlade", tvrdi saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačić kritizira rad Povjerenstva

Šef HDZ-ova Kluba Branko Bačić zastupnika odgovara: "U ovom slučaju nikakave političke odgovornosti nema da bi podnio ostavku i komenitram. Što se babi tilo, to se babi snilo. Mene nitko, a najmanje Povjerenstvo u konkretnom slučaju nije uvjerilo da je gospodin Marić obnašanjem javne dužnosti na bilo koji način pogodovao svom vlastitom interesu."

Iako je upravo bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko Vladu napustio nakon odluke Povjerenstva, Bačić navodi slične primjere ministara iz SDP-ove Vlade koji su također prošli bez sankcija. A na valu kritika i on otvoreno kritizira rad Povjerenstva. "Niti oni niti bilo tko nije sveta krava da se o tome ne bi trebalo izjašnjavati", poručuje Bačić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar uprave Lovro Kuščević kazao je kako odluka Povjerenstva nije sveto pismo. "čuli smo da će se kolega Marić žaliti na odluku povjerenstva pa onda možemo razgovarati ukoliko nekakav drugi stupanj odluči u korist ministra Marića. Nisam pročitao rješenje, kad ga pročitam reći ću vam", kazao je Kuščević.

Nataša Novaković kritičarima šalje znakovitu poruku. "Normalno je da dužnosnik na kojem se donosi odluka da je on komentira. Kada ju komentiraju osobe iz  političkog miljea onda bi se trebalo paziti dokle ta kritika ide da se ne bi smatralo da se radi o političkom utjecaju. Pri tome ne mislim na vladajuće nego i oporbu. Što se tiče stručnosti rada tijela to bi trebali odlučivati sudovi. Nisam nikada vidjela da se na ovaj način komunicira prema drugim nezavisnim tijelima kao što je Ustavni sud", tvrdi Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi zakon po kojem bi trebali raditi stopiran je nekoliko puta, pa će se i odluka o Plenkovićevoj odgovornosti donositi po istom.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo