Svim osnovnoškolcima / Oporba pozdravlja besplatne udžbenike, ali i upozorava: 'Ne provodi se kurikularna reforma'

Vlada će svim osnovnoškolcima u zemlji ipak dati besplatne udžbenike

28.11.2018.
19:05
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je, unatoč javnoj svađi s HNS-ovom ministricom obrazovanja, uspio. Na dogovor je natjerao vladajuću koaliciju da od iduće jeseni svim školarcima osnovnih škola u zemlji osigura besplatne udžbenike. 

Sastanak je trajao tri sata, a plan o besplatnim školskim udžbenicima objavio, na sveopće izenenađenje, šef narodnjaka Ivan Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji i učenici mogu odahnuti jer će djeca raditi uz pomoć besplatnih udžbenika.

"Poruka je jasna - svaki će učenik u Hrvatskoj iduće školske godine imati osigurane udžbenike. O modelu, načinu i cijeni Vlada će razraditi model u idućih šest mjeseci", najavio je Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od iduće školske godine smo preuzeli obavezu da ćemo iznaći model i da ćemo to uvesti u proračun", kazao je Lovro Kuščević, politički tajnik HDZ-a.

U Rijeci u kojoj većina učenika nema besplatne udžbenike, ideju pozdravljaju. U HDZ-u kažu da popustili Milanu Bandiću, no upravo je on od koalicije zahtjevao besplatne knjige. I uoči koalicijskog sastanka dao do znanja da će biti po njegovom: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja o tome više ne razmišljam, to je za mene riješeno pitanje, vjerujem da od iduće godine privilegij neće imati samo zagrebačka djeca nego i u Hrvatskoj", rekao nam je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (BM365).

Resorna ministrica još prošlog tjedna nije blagonaklono gledala na Bandićeve poruke:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zanimljivo da gradonačelnik koji smanjuje budžet drži lekcije nama koji povećavamo i sustavno radimo na toj temi", komentirala je tad ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak (NEZ).

Danas od Divjak poruka na Facebooku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najvažnije od svega je da se takve mjere ne donose za jednu godinu, a nakon toga roditelje ostavi na cjedilu, nego da se omogući zakonski i financijski održiv okvir, te ne dopusti ostvarivanje ekstraprofita na račun poreznih obveznika."

Oporba pozdravlja besplatne udžbenike, ali i upozorava da se ne provodi kurikularna reforma: "Sad je jasno da Bandić umjesto Divjak provodi obrazovnu reformu", izjavio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su besplatni udžbenici vrijedna tema, ponavlja ministar financija, ali ostaje oprezan kada su financije u pitanju:

"U ovom trenutku za prijedlog proračuna takav iznos nije predviđen, ali vrijedi razgovarati. U petak je izjašnjavanje o amandmanima i do tada će biti sve jasno", kazao je ministar financija Zdravko Marić (NEZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa će se znati i otkud, prema procjenama, potrebnih 300-tinjak milijuna kuna za slogu u šarolikoj vladajućoj koaliciji.

A slažu li se u Vladi da je ovo Bandićeva pobjeda, otkriva RTL-ova reporterka Damira Gregoret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, demantiraju to, ne radi se tu o pobjedi kažu, štoviše, poručuju da njegov amandman, ako ga sam povuče, Vlada neće prihvatiti. No s druge strane, njegovu ideju prihvaćaju. Neće se proračun mijenjati stoga se postavlja pitanje otkud novac. Ono što doznajemo jest da se i taj dio planira nadmiriti iz tzv. ušteda.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo