RAD DO 67 GODINE / Oporba likuje: 'Radi se o kapitulaciji Vlade. Shvatili su - bolje popustiti nego lupati glavom u zid'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dok ono što je gospodin Plenković danas izjavio ne vidim crno na bijelo, ne vjerujem nijednu riječ, kaže Peđa Grbin

19.9.2019.
14:16
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je premijer Andrej Plenković objavio da je Vlada odlučila u cijelosti preuzeti prijedloge sindikalne inicijative "67 je previše" i Hrvatskom saboru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, Peđa Grbin (SDP) i Nikola Grmoja (Most) ocijenili su da je riječ o kapitulaciji Vlade.

"Moji kolege, a najčešće je to bio Arsen Bauk, više su puta govorili da od referenduma neće biti ništa jer si niti jedna Vlada ne može dopustiti da u izbornoj godini na referendumu bude potučena, a tako se na kraju i dogodilo. Ovdje se radi o kapitulaciji HDZ-ove Vlade, koja je shvatila da će njen loš i za građane štetan prijedlog biti potučen i shvatila da je bolje popustiti nego lupati glavom u zid", smatra Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grbin: Zašto je Vlada potrošila milijune da bi spriječila referendum

Naravno, kaže Grbin, drago im je da je Vlada to napravila, jer je ono što su predlagali za hrvatske umirovljenike i građane bila katastrofa.

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, dopustite mi da ovoj Vladi ipak pristupim s određenom dozom opreza i dok ono što je gospodin Plenković danas izjavio ne vidim crno na bijelo, ne vjerujem nijednu riječ. Sjetit ćete se niza obećanja koja su davana na dramatičnim tiskovnim konferencijama od kojih u konačnici nije bilo ništa", rekao je SDP-ov zastupnik.

Na pitanje zašto Vlada nije to odmah učinila, odgovorio je kako je pravo pitanje zašto su potrošili milijune kuna iz džepova građana da bi pokušali spriječiti referendum. "Ako su do jučer tvrdili da će se urušiti čitav mirovinski sustav, ako se ne provede mirovinska reforma, a danas ovako lakonski kažu da će usvojiti prijedloge, znači da su do jučer - lagali", poručio je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče sindikalnog inzistiranja na provedbi referenduma, Grbin drži da, ako je riječ o referendumskom pitanju "želite li usvojiti takav zakon" i ako taj zakon Sabor usvoji, referendumsko pitanje postaje bespredmetno.

"Da je referendumsko pitanje bilo postavljeno na način 'smatrate li da bi građani trebali raditi do 65. ili 67. godine', onda bi mogli govoriti o tome da treba nastaviti s referendumskom procedurom, ali bojim se da s ovako postavljenim pitanjem to ipak neće ići u tom smjeru", ocjenjuje SDP-ovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grmoja: Vlada priznala poraz zbog velikog broja potpisa

Grmoja je pak ustvrdio da je Vlada hrvatskim građanima već ukrala jedan referendum u režiji Plenkovića i Lovre Kuščevića, a ovaj nisu uspjeli ukrasti jer je bilo previše potpisa, preko 700 tisuća, pa je Plenković danas morao potpisati kapitulaciju.

"Zbog velikog broja potpisa,ovo je bio jedini mogući potez - priznanje poraza i prihvaćanje zahtjeva sindikata", istaknuo je Grmoja napomenuvši kako izgleda da se u izbornoj godini, nasuprot dosadašnjih tvrdnji Vlade, sve može i da se mirovinski sustav ipak neće urušiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vladi se definitivno ne treba sve vjerovati, a što će sindikati poduzeti ne znam, ne mogu govoriti u njihovo ime", kazao je Grmoja.

Goran Aleksić iz stranke SNAGA misli da Plenkovićeva najava nije predizborni trik jer, kaže, "zašto bismo išli na referendum ako je ovako jednostavnije, ja bih to isto napravio da sam na Plenkovićevom mjestu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače bi se proveo referendum i na to bi se morao trošiti novac, a čemu trošiti novac, shvatili su valjda da nema izlaza i da mora biti tako kao što ljudi traže, smatra Aleksić.

Za danas poslije podne sazvana je sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, koji bi trebao donijeti prijedlog zaključka u povodu zahtjeva građanske inicijative "67 je previše" za raspisivanjem referenduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrsić: Pavić je svjesno obmanjivao javnost, očekujem njegovu ostavku

Saborski zastupnik Mirando Mrsić (Demokrati) pozvao je u četvrtak Marka Pavića, bivšeg ministar rada i mirovinskog sustava, a sadašnjeg ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a, da podnese ostavku jer je svjesno obmanjivao javnost o održivosti mirovinskog sustava.

"Današnji potez Vlade je dokaz da je Pavić svjesno obmanjivao građane i trošio naše novce financirajući kampanju koja je pokušala dokazati građanima da će nam propasti mirovine ako ne uštedimo 40 milijardi kuna", rekao je Mrsić tijekom iznošenja stajališta u ime Kluba HSS-a i Demokrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrsić je istaknuo da su milijuni kuna potrošeni na kampanju u kojoj je Pavić, kao tadašnji ministar rada i mirovinskog sustava, uvjeravao građane da će prihvaćanje sindikalnih zahtjeva iz inicijative "67 je previše" dovesti do "smanjenja mirovina, zadužiti našu djecu i destabilizirati mirovinski sustav".

"Milijuni kuna bačeni su u vjetar samo da bi se spasio obraz Plenkovića i Pavića pred briselskom komisijom", kazao je Mrsić dodavši kako do kraja dana očekuje Pavićevu ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavio je pitanje i sadašnjem ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću zašto je danas na Vladi digao ruku za prihvaćanje inicijative "67 je previše" ako su ne tako davno zahtjevi sindikata bili destabilizirajući.

Poručio je premijeru Andreju Plenkoviću da mirovinski sustav neće doživjeti kolaps zbog odlaska u mirovinu sa 65 ili 67 godina, već zbog bujanja povlaštenih mirovina, dok je sindikatima preporučio da inzistiraju na održavanju referenduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo