istraživanja grobnog humka / Opljačkano arheološko nalazište u Jalžabetu: 'Teško je govoriti o razmjerima štete, nalazište je vrlo vrijedno'

Image
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Nepoznati lopovi oštetili su i opljačkali arheološko nalazište iz starijega željeznog doba u Jalžabetu, jedno od najvećih neistraženih grobnih humaka u Srednjoj Europi

12.9.2017.
20:42
Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Varaždinska policija je danas oko podneva primila dojavu arheološkog tima Instituta za arheologiju iz Zagreba, zaduženog za iskopavanja u Jalžabetu, da je devastirano arheološko nalazište.

"Nakon dolaska na nalazište primijetili smo oštećenja na arheološkom nalazištu i pozvali policiju. Očevidom u suradnji s arheolozima utvrdit će se činjenično stanje i poduzeti daljnje radnje", rekao je za Hinu policijski službenik za odnose s javnošću varaždinske Policijske uprave Matko Murić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arheološki spomenik u Jalžabetu naziva se Gomila i jedan je od najvećih neistraženih grobnih humaka u Srednjoj Europi, s promjerom oko 70 metara i višim od osam metara.

Općina Jalžabet i Institut za arheologiju nedavno su predstavili projekt arheološkog istraživanja u Jalžabetu pod nazivom "Monumentalni krajolici starijega željeznog doba na prostoru Podunavlja", koji se provodi u sklopu programa Europske unije. Vrijednost mu je 2,5 milijuna eura od čega se 180 tisuća eura odnosi na istraživanje lokaliteta u Jalžabetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je govoriti o razmjerima štete, to tek treba utvrditi. Nalazište je vrlo vrijedno", izjavio je predsjednik Općinskoga vijeća Jalžabeta i saborski zastupnik  Josip Križanić​.

Prema planovima Općine Jalžabeta, osim otkrivanja kako se na tom području živjelo u starijemu željeznom dobu, istraživanja grobnog humka trebala bi pridonijeti i razvoju kulturnog turizma u Jalžabetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo