gost direkta željko lovrinčević / Opet rekordna potrošnja, samo u zadnja tri dana prošle godine u šopingu smo ostavili milijardu i 800 milijuna: do kad će to veselje trajati?

Uz rast plaća i potrošnje od 5 posto, podsjetimo, Hrvatska trenutno bilježi i rast zaposlenosti od dva posto, a rast BDP-a od 3 posto

2.1.2018.
22:36
VOYO logo

Kao sindikalni argumet za još koji neradni dan može poslužiti i rast plaća. Plaće su cijele prošle godine polako ali kontinuirano rasle pa je tako u listopadu 2017. zabilježena 5,1 posto veća prosječna plaća nego godinu ranije i ona je iznosila 6014 kuna neto, objavio je DZS. A što će ti veća plaća ako ju nemaš kad potrošiti.

A kad građani troše onda su sretni i građani i trgovci i država a ovog prosinca smo svi skupa bili sretniji nego ikada prije. Kako smo u četvrtak najavili, danas imamo podatke  Porezne uprave o fiskalizaciji za cijeli prosinac pa dakle evo koliki je ukupan iznos računa izdanih u mjesecu blagdanskog ludila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo da podsjetim, do 27. prosinca ukupan iznos izdanih računa bio je 11 milijardi 919 milijuna kuna 930 tisuća a onda smo u iduća četiri dana, četvrtak, petak, subotu i nedjelju u dućanima potrošili još milijardu i 800 milijuna kuna i dosegli rekordnu potrošnju u prosincu od fantastičnih 13 milijardi 795 milijuna 56 tisuća i 529 kuna! To je oko 600 milijuna kuna više nego u prosincu 2016,. koji je također do tada bio rekordan.

I zanimljivo taj podatak o potrošnji građana potpuno odgovora onom podatku o rastu plaća, dakle ovo je 5 posto veća blagdanska potrošnja, taman koliko su i porasle plaće, što nam najbolje govori da Hrvati ne štede za crne dane, dok ide ide. A trenutno nas izgleda ide. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz rast plaća i potrošnje od 5 posto, podsjetimo Hrvatska trenutno bilježi i rast zaposlenosti od dva posto, a rast BDP-a od 3 posto. Ministar financija Zdravko Marić jučer se pohvalio i kako će prošlu godinu Hrvatska prvi put zabiljižiti suficit opće države dakle 2017. godina je bila prva godina u kojoj smo više zaradili nego što smo potrošili. 

E sad ima jedna ekonomska uzrečica koja kaže da se ekonomija odvija u ciklusima u kojima nakon sedam debelih godina dolazi sedam gladnih godina, pa onda opet sedam debelih, dakle mi smo po svemu sudeći sad u ovim dobrim, debelim godinama, koliko će potrajati i kada dolaze one gladne godine - e to bi možda mogao znati jedan od najuglednijih hrvatskih ekonomista koji ne istupa baš često pa je tim veće zadovoljstvo da nam je večeras gost bio prof.dr. Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta u Zagrebu. U videu pogledajte što je rekao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo