Opet objavljena adresa sigurne kuće za žene!

Nakon što je prije četiri i pol godine izbio skandal jer je Grad objavio adresu skloništa za žene i djecu žrtve nasilja 'Duga Zagreb', sada je objavio adresu i novog skloništa te ustanove.

6.5.2011.
20:08
VOYO logo

Na objavu adrese sigurne kuće za žene odgovorne prisiljava zakon jer je Grad osnivač 'Duge Zagreb' – doma za djecu i odrasle i on se tretira kao javna ustanova te mu adresa radi takvog javnog statusa mora biti objavljena.

Sklonište koje je imalo dvadeset mjesta bilo je u Hrgovićima, a u tijeku je preseljenje u drugi dio metropole. Novo sklonište ima dvostruko više mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Javna smo ustanova i moramo u dokumentima objaviti adresu. No kuća će biti, kao što je bila i u Hrgovićima, sigurna. Imamo dvadeset četiri sata zaštitare i videonadzor. Iskustvo je pokazalo da u 95 posto slučajeva zlostavljači ne traže svoje žrtve. Ovih pet posto uspjet će ih naći čak i ako je adresa tajna. Udruge imaju tajne adrese sigurnih kuća pa ih napadači nađu'', rekla je Željka Barić, voditeljica Duge Zagreb.

Objavljena adresa ne brine ni Nevu Tölle, voditeljicu Autonomne ženske kuće, kao ni Maju Mamulu, koordinatoricu Ženske sobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Oni su dužni po zakonu objaviti adresu i ne bih to komentirala. No taj će se problem riješiti zakonom o autonomnim skloništima, čiji je nacrt u izradi i uskoro će biti gotov'', rekla je Tölle.

Maja Mamula pak smatra da je veći problem što se u javnost probiju adrese skloništa čiji su osnivači udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Trik je situacija treba li objaviti adresu. Što se Duge tiče, oni si apsolutno to mogu priuštiti jer mogu angažirati ozbiljnu zaštitarsku tvrtku. Kod nas je veći problem jer nemamo sredstva kojima bismo si to mogli osigurati. Često imamo problema s nasilnicima koji probiju adrese'', kaže Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe.

Osim pomoći ženama i djeci, koje su najčešće žrtve obiteljskog nasilja, Duga Zagreb organizira i savjetovanje zlostavljača kako bi i njima pomogli. Još od 2009. nasilnici koji žele promijeniti svoje loše ponašanje mogu po pomoć i psihosocijalni tretman doći u prostorije na adresi Ulica baruna Trenka 7.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članak:

arti-201104180763006

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo