STIŽE VELIKO ZAHLAĐENJE? / 'Ako se hladni zrak spusti do Sredozemlja, čeka nas turbulentno zimsko vrijeme'

Image
14.3.2016.
12:05
VOYO logo

Vikend za nama obilježila je bura koja je bila najjača podno Velebita te na Paškom i Krčkom mostu, gdje su zabilježeni udari i preko 160 km/h. Bura će se nastaviti, ali znatno slabija, i tijekom ponedjeljka. U novom tjednu vrijeme će biti većinom stabilno. Iako će u većini dana biti bure, ona neće biti ni blizu jaka kao u danima vikenda iza nas. Malo oborina moguće je tijekom utorka i u prvom dijelu srijede. Temperature zraka se neće bitno mijenjati, a u drugom dijelu tjedna očekuje nas umjeren pad noćnih i jutarnjih temperatura zraka pa je u unutrašnjosti moguć slab mraz, piše Crometeo.

Na moru slijedi stabilizacija

Utorak će u početku biti sunčan, a do kraja dana naoblake će biti sve više pa je moguća i kiša. Preko dana će puhati slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, a navečer je na sjevernom Jadranu ponovno umjerena bura, u Dalmaciji slab jugozapadnjak. Najviše dnevne temperature od 8°C ponegdje u zaobalju do 14°C na jugu Dalmacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srijeda će biti promjenjiva s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja te mogućnom kišom. U planinama je moguć i snijeg. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, u Dalmaciji levan i jugo. Najviše dnevne temperature većinom od 10 do 15°C.

U četvrtak će posvuda prevladavati vedro. Jutarnja bura će se okrenuti na zapadnjak. Dnevne temperature zraka kretat će se od 11°C ponegdje u zaobalju do 17°C na jugu Dalmacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vedro će biti i tijekom petka, a puhat će ujutro bura a potom tramontana. Najviše dnevne temperature od 11°C ponegdje u zaobalju do 16°C na jugu Dalmacije.

Isto vrijeme ostaje i u subotu kada će se najviše dnevne temperature kretati od 11°C ponegdje u zaobalju do 16°C na jugu Dalmacije. U nedjelju je u nekim kotlinama zaobalja moguća magla. U noći će puhati slaba bura, danju slab jugozapadnjak i zapadnjak. Najviše dnevne temperature od 10°C ponegdje u zaobalju do 15°C na jugu Dalmacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što naš čeka u unutrašnjosti?

U utorak i srijedu u unutrašnjosti nas očekuje pretežno oblačno i prohladno. Povremeno je moguća slaba kiša i susnježica, u gorju snijeg. Puhat će sjeverac i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 3 do 8 Celzijevih stupnjeva.

U srijedu poslijepodne više suhog vremena, a moguće je i djelomično razvedravanje pa će i malo zatopliti. U četvrtak će vrijeme biti povoljnije. Izmjenjivat će se oblaci sa sunčanim razdobljima, a oborine se više ne očekuju. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, ali će tijekom dana biti sve slabiji pa će biti malo toplije i ugodnije. Najviša dnevna temperatura mogla bi se uz sunčana razdoblja popeti do 10 do 12 Celzijevih stupnjeva. To bi trebao biti uvod u ljepšu i malo topliju drugu polovicu tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugoj polovici tjedna očekuje se stabilizacija vremenskih prilika. Čini se da će u petak vrijeme biti uglavnom suho i djelomično sunčano. Još će uvijek biti relativno friško, osobito u noći i ujutro kad je ponegdje moguća pojava slabog mraza. Danju će ipak biti malo toplije pa će temperatura poprimiti ranoproljetna obilježja. Vjetra će biti manje pa će i osjećaj ugodnosti biti bolji.

U subotu će opet malo ojačati sjeverac pa će temperatura možda opet malo pasti, ali čini se da neće biti oborina. Malo više oblaka je moguće oko nedjelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turbulentno zimsko vrijeme

Gledaju li se dugoročne prognoze, one u idućem tjednu, kako piše Istramet, moguć je jak prodor hladnog zraka. Naime, količine tog zraka na sjeveru kontinenta su vrlo velike pa nam mogu donijeti jako zahlađenje. Jedno od najjačih zahlađenja tako čeka Baltičke zemlje, Bjelorusiju, Ukrajinu i zapadnu Rusiju, gdje će se temperature spustiti i za 10-ak stupnjeva Celzija ispod prosječnih za doba godine.

"Za sada postoji tek manja mogućnost dolaska ove ogromne količine hladnog zraka do naših krajeva, no prognostički model ECMWF koji je prvi predvidio mogućnost zahlađenje koje stiže u idućim danima, naslućuje mogućnost spuštanje hladnog zraka do Sredozemlja. U takvoj situaciji svjedočili bi vrlo turbulentnom zimskom vremenu!", piše Istramet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKVO NAS VRIJEME ČEKA: /

Snijeg pada u Gorskom kotaru i Lici, a u ostatku Hrvatske...

Image
KAKVO NAS VRIJEME ČEKA: /

Snijeg pada u Gorskom kotaru i Lici, a u ostatku Hrvatske...

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo