Utakmica vatrenih / Operacija Poljud: Policija utakmicu osigurava s kopna, iz zraka, pa čak i s mora

Na krcatom Poljudu bit će više od 500 zaštitara i policija se diljem Splita uspostavila neviđene mjere sigurnosti

9.10.2019.
22:00
VOYO logo

Dok se Vatreni u Omišu pripremaju za važan dvoboj s Mađarima, u Splitu i okolici policija je uspostavila neviđene sigurnosne mjere. Ništa nije prepušteno slučaju, pa se nadzire čak i more. 

Poljud je rasprodan

Uz sve to, na krcatom Poljudu bit će angažirano i više od 500 zaštitara. Procjenjuje se da će Hrvatski nogometni savez troškove osiguranja platiti oko 3 milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljud je rasprodan, gotovo 34 tisuće ulaznica za utakmicu Hrvatske i Mađarske razgrabljeno je u rekordnom roku. Dok jedni još nisu oprostili HNS-u, drugi misle kako se u reprezentaciju ne smije dirati. Grad je danima pun policije. 

"Mislim da bi trebali svi malo stati na balun i malo se skulirati. Sve ovo se uskuhalo, a nije potrebno", izjavila je Splićanka Sani Čerina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjeru u svoje sugrađane pokazao je i Nikola Mešin koji je rekao: ''Ja mislim da ljudi postaju malo kulturniji i pametniji, nisu kao prije."

Policija će događaj osiguravati s kopna, ali i brodovima na moru, te helikopterima i dronovima iz zraka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svakom slučaju sve ono što je zakonom zabranjeno i zakonom regulirano kao protupravno ponašanje neće biti predmet pregovaranja s policijom", rekao je voditelj operativno-analitičkog stožera utakmice Paško Ugrina.  

Na utakmici će biti i visoki dužnosnici

Pripreme za “operaciju Split” traju mjesecima jer, uz “obične” navijače, na utakmicu dolaze i najviši hrvatski dužnosnici, a pozvan je i mađarski premijer Viktor Orbán.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo istaknuti jedan značajan angažman mojih kolega u civilu koji izvrsno poznaju navijački milje i ponašanja. Njihov boravak na terenu u svakom slučaju će imat prije svega preventivnu funkciju u smislu nadzora određenih mjesta, osoba, kretanja, događanja itd'', rekao je Ugrina.

Policija očekuje pomoć i od građana. Moli građane da ukoliko uoče bilo kakve osobe koje se protupravno ponašaju ili smatraju da bi se mogle protupravno ponašati da o tome odmah obavijeste policiju. A uz policiju i vatrogasace, spremna je i hitna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dolaze svi s nekom nadom da uživaju u nogometu i samim tim ne očekujemo nikakva velika događanja. Sigurnost je na zavidnoj visini i mislim da će proći sve u redu", rekao je Miho Sušić iz Hitne pomoći Split. 

Ovakvi događaji prava su poslastica za preprodavače. Tako su na oglasniku osvanule dvije ulaznice naznačene na - MUP. Cijena 3.400 kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko se potvrdi da je bilo tko iz sustava MUP-a u to involviran budite sigurni da će hrvatska policija to otkriti i poduzeti odgovarajuće mjere'', rekao je ministar Davor Božinović.

Oglas je ubrzo uklonjen, a iz HNS-a upozoravaju da su pravila jasna i da ih se svi moraju pridržavati. U pravilima stoji kako osobama kojima se pri nadzoru osobni podaci ne slažu s podacima na ulaznici bit će zapriječen ulaz na stadion te će im ulaznice biti poništene bez prava na povrat novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se tako, nakon četiri godine, vraća u Split, na Poljud, stadion na kojem je službene utakmice igrala samo dva puta u posljednjih 20 godina.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo