Opasni otpad iz Srbije završio u Jadranskom moru?

Srpske vlasti istražuju sumnje prema kojima su ogromne količine toksičnih tvari iz nekih srpskih pogona, umjesto u Kini, završile negdje u Hrvatskoj, Grčkoj i Rumunjskoj.

23.7.2013.
9:42
VOYO logo

U istragu se uključilo i hrvatsko Ministarstvo zaštite okoliša, iz kojeg poručuju kako im je iz Ministarstva zaštite okoliša Republike Srbije potvrđeno da se provodi intenzivna istraga te će i naša inspekcija zaštite okoliša, u suradnji sa Carinom RH i nadležnim tijelima u RH, također poduzeti odgovarajuće korake.

Priču o sumnji na krijumčarenje opasnog otpada objavio je srpski Kurir, prema čijim je informacijama do sada iz Srbije, unatrag godinu i pol dana, izašlo oko 2.200 tona toksičnog otpada koji navodno izaziva leukemiju, i za kojeg se sumnja da je, umjesto u jednoj kineskoj tvrtki za zbrinjavanje, završio negdje drugdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnja se da otpad nije stigao u Kinu

U istragu se uključilo i srpsko Ministarstvo zaštite okoliša, Ministarstvo energetike, policija i tužiteljstvo. Pošiljke su, piše Kurir, bile upućene put luke Rijeka, Constantze u Rumunjskoj i Soluna u Grčkoj, i dalje prema Kini, piše Novi list.

''Sumnja se da otpad nije stigao u Kinu jer je transport do Kine vrlo skup. Ne zaboravite da bi i Kinezi radili analizu, i vidjeli da nije riječ o cink-oksidu, kako piše u deklaraciji, već o toksičnom otpadu, punom olova, cinka, kadmijuma, koji se lako prenosi vjetrom i razlaže u vodi i zemlji. Očekujemo i suradnju s Grcima, Hrvatima i Rumunjima kako bi se utvrdilo gde je otpad završio'', navodi sugovornik 'Kurira' upoznat s istragom. Ističe da se sumnja da se čak četiri šlepera ove materije prosulo na teritoriju između Srbije i Makedonije, ali i da je određena količina završila u Jadranskom moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo