zašto je napustila stranku? / Opačić nakon izlaska iz SDP-a: 'U stranci vlada agonija, nemamo stavove i više ne želim biti dio toga'

Istog dana kad je napustila SDP, Opačić se pojavila kao gošća u studiju RTL Direkta

19.9.2018.
22:19
VOYO logo

Nova, 9. sjednica Sabora počela je s nikad većim brojem nezavisnih zastupnika. Njih Čak 18. Kad bi se ujedinili, nezavisni bi postali treća najveća politička snaga u Saboru.

Ali kako je riječ o košari krušaka i jabuka, desničara i ljevičara koji se ne mogu tek tako zbrajati, Andrej Plenković ima vlast tvrdu kao kamen. Zadnja zastupnica koja je skinula stranački dres je Milanka Opačić. Jutros je objavila kako izlazi iz SDP-a i postaje nezavisna zastupnica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivša potpredjednica Vlade i ministrica u Vladi Zorana Milanovića, i bivša potpredsjednica SDP-a, stranku napušta nakon gotovo 30 godina strančakog i 16 godina zastupničkog staža.

Istog dana kad je donijela tu odluku, Opačić se pojavila kao gošća u studiju RTL Direkta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li vi ta 79 ruka Andreja Plenkovića, da to odmah riješimo? 

Ne, ja sam danas vrlo jasno rekla, glasat ću za svaki prijedlog koji je dobar, neovisno o tome od koga dolazi. Kao što sam uostalom, radila i u SDP-u. Ako je zakon dobar, zašto bih bila protiv njega? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zar je stanje u stranci toliko loše da ste nakon 28 godina morali otići?

U stranci vlada jedna agonija koja traje već godinu, godinu i pol dana. Situacija u kojoj se ništa ne radi, ni u stranci ni u Klubu, nemamo nikakve stavove, oni se mijenjaju iz dana u dan. Nalazimo se na Klubovima, to liči na jednu psihoterapiju. Pali smo na 18 posto, što su, ako se ne varam, najniži postoci od njezina osnutka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardić je sad tu, no vremena se mijenjaju. Je li ova situacija dovoljan razlog da nakon toliko godina napustite stranku? 

Dovoljan je, ne samo zbog Davora Bernardića, nego i zbog ljudi s druge strane koji nemaju nimalo volje da se bilo što napravi, da se pomogne stranci. U pat poziciji smo zato što svatko gleda samo svoju fotelju. Ne želim više biti u ovakvom projektu koji sam uostalom i ja stvarala, i u kojem sad više ne mogu ništa učiniti i postala sam dio propasti tog projekta. To me emocionalno pogodilo i bit će mi puno lakše sad kad više nisam dio toga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li vam Plenković možda bliži po svom osobnom političkom habitusu, možda malo više od Bernardića koji ima taj malo više populistički štih, u stilu Živog zida?

Stvar je samo u tome da ja u svojoj stranci više nisam imala mjesta za djelovanje i utjecaj na to u kojem smjeru će stranka ići. Biti unutra, u tom blatu u kojem se svi već zadnjih par godina valjamo je kod mene stvorilo nezadovoljstvo zbog koje sam, kad već oni ne mogu donijeti nikakve korisne odluke, ja donijela odluku maknuti se iz svega toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vi ste svjesni da ovi otpadnici iz velikih stranaka gotovo da ne mogu postići samostalnu političku karijeru?

Sve mi je jasno, svaka odluka ima svoje pozitivne i negativne posljedice i spremna sam se nositi s njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje Plenković, odnosno HDZ može računati na vas, koji su to projekti? Možda u mirovinskoj reformi?

Ne znam, moram prvo pročitati zakon, ne vjerujem medijskim glasinama. Nastojat ću čuvati svoju socijaldemokratsku dimenziju i to je to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo