ONI SU U EPIDEMIJI POSEBNO UGROŽENA SKUPINA: / Beskućnicima u Zagrebu podijeljeno 4500 zaštnih maski i dezinficijensa

Image
Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Spomenuta donacija dezinficijensa i zaštitnih maski dobro će doći zagrebačkim beskućnicima jer su mnogi od njih stariji od 65 godina i narušenog zdravlja,

9.10.2020.
16:29
Sanjin Strukić / PIXSELL
VOYO logo

Povodom sutrašnjeg Svjetskog dana beskućnika, ravnatelju Ustanove "Dobri dom" u Zagrebu, Alenu Županu, uručena je donacija od 4.500 zaštitnih maski i dezinficijensa. Beskućnici su jedna od najugroženijih skupina u epidemiji koronavirusa.

Ne zna se točan broj beskućnika u Hrvatskoj. N1 piše kako se službeni podaci vrte od 300 do 500 beskućnika, koliko je mjesta u prihvatilištima diljem zemlje. No, bolji poznavatelji prilika kažu da je samo u Zagrebu između 700 do tisuću beskućnika, dok neki kažu da se radi o čak dvije tisuće ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KRENULA PROVEDBA PROJEKTA ZA BESKUĆNIKE: /

'Zapošljavanjem će izaći iz začaranog kruga siromaštva'

Image
KRENULA PROVEDBA PROJEKTA ZA BESKUĆNIKE: /

'Zapošljavanjem će izaći iz začaranog kruga siromaštva'

Većina beskućnika stariji od 65 i narušenog zdravlja

Epidemija koronavirusa u prvom valu jako je utjecala na beskućnike. Osim što ih je policija tjerala s gradskih trgova i drugih javnih mjesta, bili su pogođeni i obustavom javnog prijevoza jer nisu mogli putovati do prihvatilišta i pučkih kuhinja. Javni prijevoz im je važan budući da se u autobusima i tramvajima mogu sakriti od vremenskih i drugih nepogodnosti. Spomenuta donacija dezinficijensa i zaštitnih maski dobro će doći zagrebačkim beskućnicima jer su mnogi od njih stariji od 65 godina i narušenog zdravlja, što ih svrstava u najrizičniju skupinu.

"Svaka donacija zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava pomaže u radu. U početku pandemije primijenili smo sve mjere i nismo imali niti jedan zabilježen slučaj zaraze ni kod korisnika, ni kod radnika", kazao je za N1 Petar Penava, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Penava kaže kako se u prihvatilištu za beskućnike u Velikoj Kosnici može svjedočiti najtužnijim životnim pričama. Tamo su djeca iz domova, osuđenici ili osobe s određenim društvenim smetnjama, ljudi koje su obitelji napustili... Upravo su oni koji su ostali bez podrške obitelji i drugih socijalnih mreža najranjiviji, a ne mogu se ni na koga osloniti.

U Dublinu tijekom pandemije beskućnike smjestili u hostele

S obzirom da stiže hladnije vrijeme, a osim koronavirusa prijeti i gripa, resorno ministarstvo aktivirat će Plan zbrinjavanja beskućnika u ekstremnim zimskim uvjetima. Na apel nekih udruga, sličan je plan bio aktiviran i početkom ožujka kada je krenula pandemija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim Planom nalaže se jedinicama lokalne samouprave da osiguraju privremeni smještaj i druge usluge za beskućnike, iako ima lokalnih vlasti koje se na to i ogluše.

Dok se kod ans ne nađe neko sustavno rješenje poput onoga iz Dublina, glavnog grada Irske, gdje je beskućnicima tijekom epidemije omogućen smještaj u praznim stanovima i hostelima, ova ranjiva populacija će uglavnom ovisiti o pomoći raznih udruga, piše N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo