NOVA PRAVILA U NOVOJ GODINI / Oni su pobjednici porezne reforme u Hrvatskoj: Tek iznad 3360 eura ulaze u državne škare...

Najviše raste minimalac, 20 posto. Bruto će iznositi 840 eura. Rastu dnevnice na 30 eura. Nagrade radnicima do 250 eura mjesečno neoporezivo. Povećava se naknada za korištenje privatnog automobila

27.12.2023.
9:29
VOYO logo

Neke od novosti u 2024. godini su ne osjetno veće plaće, više zatvorenih trgovina nedjeljom, kasnija dob za umirovljenje žena. Neće više biti dvojnog iskazivanja cijena.

Građani su se uglavnom već naviknuli na euro, piše Danas.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve normalno u eurima ljudi računaju, nitko ništa u kune ne preračunava“, kaže Mirko Kesten.

"Ja to više ne računam, uglavnom gledam u eurima“, priča Mario iz Splita. Slovenka Lana dala je savjet:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne preračunavati!“, kaže ona i smije se. Dodaje da joj je trebala godina i pol do dvije da se navikne na novu valutu.

Netko će reći da je nebitno jer nam ionako rastu plaće, a na snagu stupa porezna reforma koja ovisi o tome je li vam bruto plaća viša ili niža od 1300 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
scenarij koji se priželjkuje /

Stručnjak otkrio treba li reći Hrvatima da paze što žele: 'Evo kada bi rasle plaće'

Image
scenarij koji se priželjkuje /

Stručnjak otkrio treba li reći Hrvatima da paze što žele: 'Evo kada bi rasle plaće'

Najviše raste minimalac

"Većina građana neće uživati tu olakšicu za mirovinsko. Pa opet ovise o tome je li lokalna uprava povećala, povisila ili ostavila iste porezne stope“, objašnjava porezni stručnjak RRIF-a, Ivan Petarčić.

Najviše raste minimalac, 20 posto. Bruto će iznositi 840 eura. Rastu dnevnice na 30 eura. Nagrade radnicima do 250 eura mjesečno neoporezivo. Povećava se naknada za korištenje privatnog automobila s 40 na 50 centi. No poslodavci zapravo ne moraju ništa, sve ovisi o njima hoće li naknade podizati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjednici porezne reforme su konobari. Uvodi se novi sustav oporezivanja napojnica. U državne škare ulaze tek kad prijeđu godišnji iznos od 3360 eura, a očekuje se da će veći broj objekata uvesti kartično plaćanje.

Jelena Tabak iz Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK ispričala nam je na jednom primjeru kako će to izgledati za građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobit će račun na 2,50 kakav je. Na kartičnom slipu će biti naplaćeno tri ili koliko gost poželi. A na blagajni će konobar evidentirati tu razliku, evidentirat će je kao napojnicu“, kaže Jelena.

Iduće godine građani će osjetiti veću razliku zbog neradnih nedjelja, jer je ove godine sustav 16 radnih nedjelja uveden tek 1. srpnja. Pa tako najveći zagrebački šoping centar navodno otvara vrata nedjeljom tek u rujnu. Trgovci su zbog neradnih nedjelja podnijeli ustavnu tužbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirko Budimir, predstavnik malih trgovaca pri HUP-u smatra da procjena nije dobra.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike