Plan je sve proširiti / Oni su dokaz da se može: Obitelj Bačani iz prigorskog sela Rumenjaki ima 43 krave i najbolji OPG!

Na farmi rade i roditelji i djeca, a s farme odlaze jedino kada moraju po nagrade. Ovo im je 16.

14.10.2019.
22:58
VOYO logo

Četveročlana obitelj Bačani i njihove 43 krave - e to je najbolji OPG u cijeloj Hrvatskoj.

Oni nisu zvijezde od jučer - Saloma je trostruka državna šampionka, a Viki je prije mjesec dana proglašena najboljom hrvatskom kravom. Imaju najbolje krave, proizvode mlijeko i obrađuju 30 hektara zemlje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja farma sadrži 27 muznih krava, i s junacima i telcima negdje oko 43. Bavimo se isključivo proizvodnjom mlijeka i ratarstvom proizodnjom vlastite hrane za ishranu ovih krava", kaže nam Dejan Bačani.

Bili su i bez telefona i bez struje, ali krave nisu prodali

Na farmi rade i roditelji i djeca, a s farme odlaze jedino kada moraju po nagrade. Ovo im je 16.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije bilo lako vjerujte. Njagore je bilo 2012./13. kada je bila suša. Digli smo kredit, čak sam harmoniku prodao. Sve smo prodavali, zaduživali se, samo je stado ostajalo", dodaje Mirko Bačani.

Tih godina nisu imali ni za režije. Bili su i bez telefona i bez struje, ali krave nisu prodali.
I isplatilo se. Na godinu proizvedu 150 tisuća litara mlijeka. Za mužnju je zadužena mama Dijana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na ovaj moj sistem na kante, oko šest sati dnevno, nadam se uskoro izmuzištu pa će biti brže. Sada tri ujutro tri navečer, znači 6 sati dnevno. Ukupno 500 litara dnevno, to je dosta posla, pogotovo na ovaj sistem da se održava klasa", govori nam Dijana Bačani.

"Ujutro kad se probudim idem odmah u štalu, hranim životinje teleke i junice, tu mi pomaže i tata, dajem im sjeno i tu je onda kraj mom poslu do popodne", kaže Lorena Bačani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim prigorskim krajem gospodare nagrađivane krave, a odavde dolazi i jedan od najnagrađivanijih pisaca Zvonimir Balog

U ovom zaseoku u Koprivničko-križevačkoj županiji više je životinja nego ljudi. Rumenjaki imaju 130 krava, 9 naseljenih kuća i samo 25 stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Selo Rumenjaki asfalt je dobilo 2012., 2019. o njima priča cijela Hrvatska. Dejan ima 26 godina, ali selidba u grad ga ne zanima. Radije na selu radi od jutra do mraka.

S 30 tisuća kuna nagrade farmu će nadograditi 

"Studirao sam dvije godine u Mariboru i svaki vikend sam išao doma, jedva sam čekao ih malo vidjeti i malo im očisitti, tako da sam živio u gradu dvije godine", naglašava Dejan Bačani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer on voli selo svoje malo i svoje krave. S 30 tisuća kuna nagrade farmu će nadograditi. Plan je sve proširiti i modernizirati i mali OPG iz Rumenjaka učiniti velikim. 

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo