PROSVJED BRANITELJA U ZAGREBU / 'Oni koji su stvarali državu mijenjat će nesposobne koji čuvaju fotelje'

Branitelji su u mimohodu bili odjeveni u majice na kojima je s prednje strane križ, a sa stražnje upitnik.

10.12.2014.
12:10
VOYO logo

ZAGREB - Zbog prosvjeda hrvatskih branitelja pod nazivom "Jedan križ za jedan život", kojim žele ukazati na potrebu učinkovitijih mjera sprječavanja suicida hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, prije početka samog prosvjeda zatvoren je tramvajski promet na Trgu bana Josipa Jelačića.

Prethodno su bile zatvorene ulice koje vode od Ministarstva branitelja, ispred kojega prosvjeduju od 20. listopada, do glavnog zagrebačkog trga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branitelji su u mimohodu bili odjeveni u majice na kojima je s prednje strane križ, a sa stražnje upitnik.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Branitelji

U iščekivanju početka prosvjeda na glavnom gradskom trgu okupilo se oko 1500 hrvatskih branitelja i invalida Domovinskog rata koji su pjevali domoljubne pjesme "Zovi, samo zovi" i skandirali "U boj, u boj za narod svoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Trgu su i jake policijske snage, a jedan od vođa prosvjeda ĐuroGlogoški, predsjednik Udruge 100 postotnih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, ispričao se Zagrepčanima zbog prekida tramvajskog prometa.

"Bijeli križ na majicama je upozorenje vladajućima da to spriječe. Upitnik je za to tko je sljedeći. Ne dižite ruku na sebe! Hrvatski branitelji su izašli na Savsku zbog odnosa vlasti prema braniteljima. Oni koji su stvarali hrvatsku državu mijenjat će nesposobne koji čuvaju fotelje. Neka se čuje do Markova trga", rekao je Glogoški nakon čega su okupljeni počeli skandirati - "Idemo!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad mi krenemo netko će morati otići. Odluku više neće donositi oni već hrvatski narod. Zar smo dali živote da djeca odlaze van? Nismo zato dali dijelove tijela. Više ne prihvaćamo političku odgovornost. Koliko još života branitelja moramo dati za budućnost bolju svima? A nisu tu u pitanju samo branitelji. Jesmo li se za to borili - da netko dobro živi i uživa?", zapitao se Glogoški i nastavio:

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Branitelji

"Hrvatski građani gladuju, a političari se sjete branitelja samo kada su obljetnice. Govore laži o 150.000 lažnih branitelja, a sada vidimo da to nije tako. Nema novca za Hrvate, ali ima za one koji su Hrvatsku uništavali. Branitelji to neće dopustiti. Nijedna kuna onima koji su digli ruku na državu. Neka podnesu ostavke. To je naš jedini kompromis. Učinite nešto u interesu svih obespravljenih. Upućujemo vam tu poruku na Dan ljudskih prava i obljetnicu smrti dr. FranjeTuđmana", rekao je Glogoški.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branitelji su potom krenuli put Katedrale gdje su tijelima formirali ogromni križ za milenijsku fotografiju koju je snimio ŠimeStrikoman.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo