dragi lastane... / 'On je kao domaći Batman i Superman'

Možda mu niste pisali pisma, ali ste sigurno čitali njegove odgovore. Nema tog klinca koji nije odrastao uz Lastana. I nema te Žuži ni Milane koje ga mogu nadmašiti. Jer on Modrom lastom suvereno jaše već više od 40 godina. Uskoro će Lastan osvanuti i na filmskom platnu, no još uvijek nitko ne zna tko se krije iza tih duhovitih odgovora.

8.1.2014.
18:12
VOYO logo

On ima odgovor na sva vaša pitanja, rješenje svih vaših problema. Nakon što je gotovo pola stoljeća pomagao djeci i tinejdžerima u nevolji, konačno je došlo vrijeme da otkrijete tko je Lastan.

"On je jedini domaći super junak. On je za mene nešto kao domaći Superman i domaći Betman, čovjek koji pomaže djeci i ostalima u nevolji, a ne znamo njegov pravi identitet", pojasnila je redateljica Irena Škorić.

Irena Škorić uhvatila se u koštac s pričom o najvećoj zvijezdi slavne Modre laste, a njezin će dokumentarac otkriti barem dio tajni koje čuva legendarni Lastan.

"U dokumentarcu će se saznati svi Lastani osim današnjega, jer tajna se mora nastaviti. Dakle, to je kodeks Modre laste i Školske knjige, kojeg, naravno, poštujemo", rekla je Irena.

"Mislim da je to jako lijepo i ponosim, najbolje čuvana tajna", dodala je urednica Modre laste Željka Horvat-Vukelja.

Kodeksa se već gotovo pedeset godina drže svi Lastani i urednici jednog od najčitanijih časopisa za mlade. Jedino što znamo da je u Lastanovo ime pisalo minimalno četvero ljudi. Rubrika Dragi Lastane osnovana je davne 1969. godine kao rubrika za savjete tinejdžerima. Godinu dana kasnije počela su stizati prva pisma, a ostalo je, kako se to kolokvijalno kaže, povijest.

"Klincima je bitno Lastanovo mišljenje o svemu, on je kao neki teen autoritert. Klince najviše zanima što Lastan sluša, ima li curu, kako Lastan izgleda", otkrila je redateljica Škorić.

"Posljednjih godina stižu šašava pitanja na koje se očekuju šašavi odgovori", istaknula je Željka Horvat-Vukelja.

"60-ih godina su bila hobistička pitanja, kako sam napraviti šator i tako neka. 80-ih je započelo ludilo ljubavi. seksa i glazbe", dodala je Irena Škorić.

U 45 godina, koliko već kontinuirano izlazi rubrika, mnogo se toga promijenilo, ali i nekako ostalo isto. U najslavnijem razdoblju, tamo sedamdesetih i osamdesetih, Modra lasta bila je  natjtiražniji list bivše države, prodavala se u oko 400.000 primjeraka, a Lastan je dobivao i po nekoliko stotina pisama tjedno. Lastan polako postao prava zvijezda.

"Tako su nam bili, sjećam se, učenici iz Gunje, i tu smo mi razgovarali. Odjednom proviri tadašnji graf urednik - mlad zgodan, s lenonicama i netko kaže samo: 'Lastan''. I nastao je kaso, tučnjava, kao idemo se upoznati", prepričala je urednica Modre laste.

Irena je četiri godine pripremala dokumentarac. Do pravih Lastana nije bilo nimalo lako doći, a onda ih je bilo teško i nagovoriti da priznaju da su to upravo oni. Dokumentarac je pri kraju, a premijera se očekuje najvjerojatnije ovog proljeća.

Irena nam je priznala da nikada nije pisala Lastanu, ali za sve postoji prvi put. Možda bi njezino 'Dragi lastane' bilo -  Kako ti se sviđa biti glavna zvijezda filma?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo