OMIŠKI VATROGASCI DOBILI DVA NOVA VOZILA NA KORIŠTENJE: / 'Prošli tjedan su im izgorjela dva, vidio sam im tugu u očima'

Image
Foto: Pixsell
13.8.2018.
12:34
Pixsell
VOYO logo

Dvije vatrogasne cisterne iz robnih zaliha stigle su u ponedjeljak ujutro u Dobrovoljno vatrogasno društvo Omiš kao zamjena za dva vatrogasna vozila koja su izgorjela u prošlotjednom i ujedno najvećem ovogodišnjem požaru u Hrvatskoj, u Lokvi Rogoznici, gdje je izgorjelo sto hektara borove šume i niskog raslinja.

Glavni vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina je prilikom primopredaje rekao da cisterne imaju kapacitet sedam tisuća litara, a Vlada ih je omiškom DVD- u dala na privremeno korištenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na zamolbu DVD-a Omiš, premijer Andrej Plenković je u subotu navečer donio odluku da se cisterne što hitnije prebace na područje Omiša. Vozila ovdje ostaju do 30. rujna", rekao je Glavina, ali i dodao kako će se nastojati da barem jedno vozilo ostane na trajno korištenje tom DVD- u.

Glavina je također izvijestio da su u ponedjeljak ujutro sa svih požarišta u Splitsko-dalmatinskoj županiji otpustili sve vatrogasne snage te da su na dežurstvu ostali tek omiški vatrogasci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Lokvi Rogoznici nigdje nema otvorenog plamena ni izdimljavanja, a požarište je "dobro usidreno", rekao je te izvijestio da je u nedjelju na području županije bilo šest požara od udara groma i paljevine koji su ugašeni zajedničkim protupožarnim snagama s kopna i iz zraka. Požari su bili na Visu, Primorskom Dolcu, Moseću, Dicmu, Novim selima i Radošiću.

Dopremljena vozila iz robnih zaliha do sada su bila u unutrašnjosti Hrvatske, odnosno Osijeku i Đakovačkoj satnici. Hrvatska svake godine nabavlja takvih 10 do 15 vozila, a daju se na upotrebu vatrogasnim društvima, gradovima i općinama, objasnio je Glavina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pešić: Omiški vatrogasci zahvalni za cisternu, ali žale za svojim navalim vozilom

Župana Splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana na brzu reakciju oko nabavke novih vatrogasnih vozila potakli su sami vatrogasci koji su bili tužni jer su u požaru izgubili svoja oba vozila kojima pokrivaju najveći prostor županije.

Predsjednik Vlade u utorak će biti u Divuljama, pa ćemo razgovarati i na nacionalnoj razini kako trajno riješiti problem za dva izgorena vozila. Žao mi je što sam u očima vatrogasaca vidio tugu zbog izgubljenih vozila. To me ponukalo da reagiram, rekao je Boban te zahvalio premijeru Plenkoviću i ministru obrane Damiru Krstičeviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednik DVD- a Omiš Višeslav Pešić zahvalio je svima što su na privremeno korištenje dobili dva vozila-cisterne, no istaknuo je da su izgorena vozila bila navalna i da su vatrogasci uz njih bili jako vezani, jer su s njima išli na brojne intervencije i uspješno gasili požare iako je jedno vozilo bilo staro 10 godina.

Vozila ćemo sada opremiti da bi ih mogli koristiti na našem području, rekao je Pešić te dodao kako Grad Omiš pokriva 266 četvornih kilometara i imaju tri DVD-a u kojima su 90 posto vatrogasaca volonteri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasac Rade Juranović, vatrogasac koji se iz subotnjeg požara spasio "u zadnji čas" skokom s vatrogasnog vozila kojeg je zahvatila buktinja, prepričao je da je vatra odjednom prošla iza njih i sa strane te ih okružila.

Nismo imali gdje već spasiti glavu, sve se to dogodilo u 30 sekundi, rekao je Juranović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga, dodao je, otišli smo dalje na teren, gasiti vatru.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo