OMEJEC POTPISALA ODLUKU KOJA ĆE IMATI DALEKOSEŽNE POSLJEDICE: / Nezakonito prisluškivanje ne ruši proces

Image

To što je krijumčar kokaina nezakonito prisluškivan nije dovoljan razlog da mu se dozvoli obnova procesa u kojem je osuđen na devet godina zatvora.

3.7.2016.
9:30
VOYO logo

Ustavni sud RH u svojoj recentnoj odluci što ju je potpisala Jasna Omejec zacementirao je stav da utvrđena povreda ljudskih prava tijekom sudskog procesa ne mora biti razlog za njegovu obnovu.

Naime, vijeće kojem je bila na čelu odbilo je ustavnu tužbu kojom se Ante Dragojević žalio jer mu nije dozvoljena obnova postupka u kojem su mu, kako je u međuvremenu utvrdio sud iz Strasbourga, povrijeđena osnovna ljudska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo na privatnost

Image

U konkretnom slučaju radilo se o pravu na poštivanje privatnog života, jer je Dragojević tijekom policijske akcije prisluškivan na temelju sudskih naloga koji nisu bili dostatno obrazloženi.

Iako se Dragojević žalio i na povredu prava na pravedno suđenje suci iz Strasboruga nisu prihvatili taj dio njegove tužbe. Dosuđeno mu je nešto manje od deset tisuća eura odštete, a na osnovu te presude Dragojević je tražio obnovu sudskog procesa na Županijskom sudu u Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj sud ga je još 2009. godine proglasio krivim i kaznio ga s devet godina zatvora. Budući da 40 kilograma kokaina što su spominjani u optužnici nikada nisu zaplijenjeni, jedan od glavnih dokaza protiv njega bili su tajno snimani telefonski razgovori.

Iz njih je proizlašlo da je Dragojević u ožujku 2007. u jednoj od luka Srednje ili Južne Amerike preuzeo i prenio u Belgiju tu drogu. Na šverc ga je potaknuo Mladen Vasilj iz Splita koji ga je počeo nagovarati, znajući da će Dragojević ploviti na brodu “Mediteranske plovidbe”. Vasilj je dobio četiri godine zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajno snimljeni razgovori nisu jedini dokaz

Nakon što je stigla odluka iz Strasbourga, koja sada već postaje temelj uzdrmavanje rezultata većine istraga gdje su okrivljenici tajno prisluškivani, Dragojević je tražio obnovu procesa.

No, Vrhovni sud RH odbio je njegov zahtjev, pa se za zaštitu svojih prava obratio i Ustavnom sudu. Smatrao je kako presuda ne može biti utemeljena na nezakonitim dokazima, odnosno dokazima do kojih se došlo kršenjem njegovih osnovnih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, i Ustavni sud ga je odbio.

"Sasvim je jasno da je ovaj postupak iniciran na temelju nezakonito naloženih posebnih izvidnih mjera. One su dovele do pokretanja postupka u kojem su ispitivani svjedoci i ostali okrivljenici", stajalo je Dragojevićevoj tužbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell, Marko Lukunić

Ustavni suci predvođeni Jasnom Omejec nisu se na to osvrtali. Podsjetili su da ni Europski sud za ljudska prava nije utvrdio da je Dragojević imao nezakonito suđenje, tim više što presuda nije utemeljena isključivo na tajno snimljenim razgovorima.

Je li svaka povreda ljudskih prava razlog za ponavljanje suđenja?

"Dragojeviću je samo povrijeđeno pravo na privatnost kada su izdani nalozi da ga se tajno prisluškuje, no nije ocijenjeno da je cijeli sudski proces protiv njega bio nepravedan", napominje se u odluci što ju je potpisala bivša predsjednica Ustavnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je imao učinkovitu mogućnost osporiti vjerodostojnost dokaza i usprotiviti se njihovoj uporabi, a tu je priliku i iskoristio za vrijeme postupka pred sudom", navedeno je u odluci.

No, pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali tvrde kako svaka povreda ljudskih prava u nekom procesu mora biti temelj za njegovom obnovom, pa je sasvim izvjesno da će Dragojević još jednom svoju pravdu potražiti u Strasborugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo