VJETAR, KIŠA I TUČA / Olujno nevrijeme poharalo 3 županije. Stradali usjevi, obiteljske kuće, električni vodovi i vozila

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Olujno nevrijeme zahvatilo je područje Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba, gdje je Zagrebački centar zaprimio poziv da je uslijed pada stabla jedna osoba ozlijeđena, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite

23.6.2023.
22:42
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Olujno nevrijeme praćeno vjetrom, kišom i tučom zahvatilo je poslijepodne tri sjeverne županije i Grad Zagreb, ostavljajući za sobom srušena stabla i električne vodove dok je u Zagrebu jedna osoba ozlijeđena.

Olujno nevrijeme zahvatilo je područje Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba, gdje je Zagrebački centar zaprimio poziv da je uslijed pada stabla jedna osoba ozlijeđena, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijski centar 112 Varaždin, Krapina i Zagreb zaprimili su brojne pozive građana o srušenim granama i stablima na prometnice i električne vodove te osobna vozila.

O svim dojavama Centri 112 obavijestili su nadležne službe

Uslijed vjetra došlo je do kvara na dalekovodima na području Bjelovarsko-bilogorske županije te su bez električne energije ostala naselja Gornje Plavnički vinogradi, Kupinovac, Letičani, Pavlovac, Velika Jesenovača, dio Velikog Grđevca i manji dio Dražice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
INTERVENIRALI VATROGASCI /

Trgalo stabla, prevrtalo kontejnere... Jedna osoba ozlijeđena. Ovo su posljedice nevremena u Zagrebu

Image
INTERVENIRALI VATROGASCI /

Trgalo stabla, prevrtalo kontejnere... Jedna osoba ozlijeđena. Ovo su posljedice nevremena u Zagrebu

Na teren su upućeni djelatnici Elektre te rade na otklanjanju kvarova.

U Varaždinskoj županiji su po informacijama koje je za Hinu potvrdio župan Anđelko Stričak samo do 19 sati prijavljena tri slučaja pada stabla na vozila te čak 14 slučajeva rušenja stabala na prometnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Općine Petrijanec: Takva tuča se ne pamti

Prijavljeno je i nekoliko slučajeva ispumpavanja vode iz objekata te u jednom slučaju pad stabla na objekt.

Prema prvim informacijama tuča je najjače pogodila dijelove Općine Petrijanec i Sračinec. Potvrdio je to i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec koji ističe kako se takva tuča ne pamti i da je nešto slično, ali ne tog intenziteta zabilježeno 2008. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obišao sam sva naselja i uništeno je gotovo sve. Uništeni su poljoprivredni usjevi ali i obiteljske kuće odnosno fasade i u nekim slučajevima krovišta. Nakon ovoga postavljam pitanje što je s protugradnom obranom i upućujem apel nadležnima da se pod hitno ponovo uvede", izjavio je za Hinu Posavec, dodajući da će se gotovo sigurno proglasiti elementarna nepogoda za područje općine.

Župan Stričak, koji je odmah obišao stradalo područje, potvrdio je kako je kontaktirao premijera Andreja Plenkovića i ministricu Mariju Vučković koji su obećali pomoć Vlade i resornog ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stradalo samo "srce" proizvodnje bundeve

"Štete su zaista velike. Na području zahvaćenom tučom stradali su gotovo svi poljoprivredni usjevi odnosno stradalo je samo „srce” proizvodnje bundeve odnosno bučinog ulja u Varaždinskoj županiji", zaključio je Stričak.

Nevrijeme je zahvatilo i susjednu Međimursku županiju a velika količina kiše uzrokovala je privremeno zatvaranje pojedinih prometnica. Na nekoliko mjesta došlo je i do pada drveća na cestu zbog čega je na nekoliko lokacija promet bio privremeno prekinut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međimurski Centar 112 zaprimio je 50-ak poziva koji su se većinom odnosili upravo na srušena drveća te privremeno poplavljene prometnice Vatrogasci su imali intervencije ispumpavanja vode iz podruma obiteljskih kuća i stambenih zgrada.

POGLEDAJTE VIDEO: Olujno nevrijeme poharalo Hrvatsku, vatrogasni zapovjednik: 'Najveću štetu radi nam vjetar'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo