legendarni hit / Oliverova 'Cesarica' najuspješnija hrvatska pjesma svih vremena!

Image
Foto: PR

'Hrvatski broj jedan' proglasio je svog prvog laureata - legendarni hit starog morskog vuka domaći estrade zasluženo je ponio titulu najuspješnije hrvatske pjesme svih vremena!

18.10.2014.
11:10
PR
VOYO logo

'Cesarica' je objavljena 1993. godine, a njezin je autor, Zlatan Stipišić Gibonni, ubrzo postao skladatelj čije su pjesme bez iznimke postajale veliki hitovi. Pjesma je osvojila i Grand Prix na Melodijama hrvatskog Jadrana, a uskoro i srca fanova iz cijele regije.

„Kad čovjek promisli da pjesma koju on pjeva može biti izabrana za najbolju odnosno i najizvođeniju pjesmu onda je to velika čast! Jako sam zadovoljan! Volio bi da ta pjesma ostane onako, za povijest“, komentirao je Oliver.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PR

Hrvatski broj jedan

U Top 10 najuspješnijih hrvatskih pjesama svih vremena su i, redom od drugog do desetog mjesta,  „Proplakat će zora“ Mate Miše Kovača, „ Mala djevojčica“ (Tata kupi mi auto) Ive Robića i Zdenke Vučković, „Mojoj majci“ (Ruža hrvatska) Prljavog kazališta, „Džuli“ Danijela Popovića, „Ta tvoja ruka mala“ Ive Robića, „Ana“ Srebrnih krila, „Hajde da ludujemo“ Tajči, „Saša“ Novih fosila i „Večeras je naša fešta“ Tomislava Ivčića.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

„Do top ljestvice, odnosno „Top 40“ došli smo kombinacijom stručnog znanja hrvatskih glazbenih eksperata i statističke analize podataka. Na temelju stručne procjene glazbeni eksperti su odabrali 661 pjesmu, odnosno kandidate za ulazak u „Top 40“. Za sve te nominirane pjesme smo prikupili podatke ZAMP-a, Croatia Recordsa, Hrvatske diskografske udruge i Instituta hrvatske glazbe. Uz suvremene izvore, poput YouTubea, nismo zaboravili ni povijesne izvore poput časopisa Studio i Plavi vjesnik za pjesme iz šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina. Na temelju statističke analize podataka donijeli smo konačnu odluku o izboru i poretku pjesama koje smo predstavili u emisiji“ – objasnila je naša vrijedna statističarka Ivana Radić proceduru kojom su došli do najuspješnije hrvatske pjesme u razdoblju od 1954. do danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PR

Hrvatski broj jedan

Uz nju, dio stručnog tima svake emisije „Hrvatski broj jedan“ čine i kolege novinari, veliki audiofili i glazbeni kritičari Dubravko Jagatić i Ante Perković.

„Bio je to jedan višemjesečni mukotrpan rad kopanja po rudniku hrvatske diskografije. Napravili smo povijesni potez – prvi put su se sustavno bilježili elementi potrebni za listu“, zaključuje Jagatić. „Iza nas je veli i pošten posao“, dodaje Perković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako je, pod redateljskom palicom Davora Dretara Dreleta i glazbenim ekspertom Sinišom Škaricom, te stručnim timom, nastala najrelevantnija lista koja se mogla složiti s dostupnim podacima.

Image
Foto: PR

Hrvatski broj jedan

Jeste li znali?!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je „Cesarica“ Olivera Dragojevića najizvođenija pjesma desetljeća.

Da je vlasnik najprodavanijeg pop albuma bivše države bio Danijel Popović! Njegov LP „Bio sam naivan“ Jugoton je album 1983. prodao u više od 717 tisuća primjeraka!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je „Stari Pjer“ Ivice Percla najpoznatija hrvatska šansona svih vremena.

Da je pjesma „Proplakat će zora“ Mate Miše Kovača, objavljena 1971. prodana u 258 tisuća primjeraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je Đorđe Novković diplomirao dirigiranje na sarajevskoj Akademiji i napisao više od 2500 pjesama i prodao 20 tisuća albuma.

Da je Azrin album „Ravno do dna“, sniman u Kulušiću, proglašen najboljim domaćim live albumom svih vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su Indexi izdali samo dva albuma.

Da je puno ime Dine Dvornika Miljenko Dino Dvornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je Miroslav Škoro 2007. godine postao saborski zastupnik i odrekao se plaće u korist Pedijatrije Osijek.

Da na albumu „Čuvaj se“ na kojem je veliki hit grupe Denis & Denis „Program tvog kompjutora“ gitaru svira Massimo, a back vokale pjeva Prlja iz skupine Let3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je album debi album Arsena Dedića „Čovjek kao ja“ iz 1969. godine postao prva Jugotonova zlatna ploča.

Da je Tony Cetinski 1995. godine odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da prvi stih „Moje domovine“ pjeva Oliver Dragojević, a posljednji Arsen Dedić te da pjesmu izvodi 138 glazbenika.

Glazbeni vremeplov nastavljamo sljedećeg petka, 24.listopada na RTL Televiziji kada se bacamo u potragu za najuspješnijom ljetnom pjesmom u Hrvatskoj. Ne propustite „Hrvatski broj jedan“!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo