'nema alternative / Okrugli stol o cjepivu: 'Pad cijepljenja kod djece je zabrinjavajuć, a glavni uzrok tomu su dezinformacije'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Voditelji predavanaj ustvrdili su kako u javnosti kruži previše dezinformacija o cijepljenju, čime se zbunjuje roditelje djece koja se trebaju cijepiti

6.7.2017.
11:06
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo
Image

U HAZU-u održan Okrugli stol na temu 'Zašto cijepljenje nema alternativu?'

Image

U HAZU-u održan Okrugli stol na temu 'Zašto cijepljenje nema alternativu?'

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u organizaciji Razreda za medicinske znanosti HAZU-u i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je Okrugli stol na temu 'Zašto cijepljenje nema alternative?' 

Okrugli stol vodio je akademik Slobodan Vukičević, a uvodne riječi uputili su predsjednik hrvatske akademije Zvonko Kusić, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Marijan Klarica i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Fran Miheljević' Alemka Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od zaključaka su kako je vakcinologija jedna od onih grana medicine koja je ponajviše pridonijela olakpšanju ljudskih patnji kroz povijest te kako je ona u velikoj većini obilježena uspjesima, a ne neuspjesima. 

Cijepljenje je, smatraju voditelji stola, jedno od najučinkovitijih načina za sprečavanje bolesti jer izravno smanjuje osjetljivost pojedinaca na bolesti i razne infekcije. Cjepivo također, dodaju, iako ponekad ne može eliminirati samu bolest, može značajno smanjiti pobol u najosjetljivijem dijelu stanovništva, u kojih su najčešće komplikacije i smrtne bolesti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, unazad zadnjih pet, šest godina uočavamo pad cjepnih obuhvata za sva cijepljenja u dojenačkoj i predškolskoj dobi, što je zabrinjavajuće jer se na taj način povećava udio osjetljive djece i povećava rizik od izbijanja epidemija bolesti za koje smo smatrali da pripadaju prošlim vremenima", istaknuto je. 

Tvrde kako tomu ponajviše pridonose dezinformacije o pojedinim cjepivima i cijepljenju kao medicinskom postupku, čime se zbunjuje roditelje djece koja se trebaju cijepiti. Rizici od cijepljenja se preuveličavaju te im se pripisuju posljedice za koje nema nikakva dokaza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obaveza cijepljenja nije represicna mjera već javnozdravstvena mjera s ciljem podizanja razine zdravlja stanovništva, a pogotovo zaštite djece od bolesti. Zaštita zdravlja stanovništva nije politički i korporativni interes, već je interes stanovništva i svakog pojedinog roditelja da zenlja u kojoj dijete živi bude slobodna od teških bolesti koje mogu ostaviti trajne posljedice i uzrokovati smrt djece", zaključilo se na okruglom stolu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo