OGULINSKI LIJEČNIK RADIO PREVIŠE PA ZAVRŠIO NA SUDU: / 'Da ne radimo prekovremeno, nastupio bi totalni kolaps'

Image
Foto: Ilustracija: Davor Javorovic/PIXSELL

Zdravstveni sustav se održava na osnovi prekovremenog rada, bez kojega bi došlo do totalnog kolapsa

3.9.2019.
21:46
Ilustracija: Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Stanje u zdravstvu postaje neizdrživo jer sve je manje onih koji žele teško raditi s malom plaćom, a cijeli zdravstveni sustav trenutačno se održava na prekovremenom radu. Ako se tijekom pregovora prekovremeni sati iskoriste kao pregovarački alat, pa liječnici odluče da više neće raditi prekovremene sate, nakon trećeg vikenda u mjesecu došlo bi do totalnog kolapsa, upozorio je Igor Tripalo, voditelj odjela za opću kirurgiju u Općoj bolnici Ogulin, piše Dnevnik.hr.

''Nakon već trećeg vikenda u mjesecu došlo bi do totalnog kolapsa. Ne bi se mogle organizirati službe, ne bi radila Hitna pomoća, a i na klinikama bi bilo problema. Ne bi imao tko dežurati ni raditi'', kaže Tripalo koji je završio na sudu zbog viška prekovremenih sati, ali je kasnije oslobođen optužbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina je u prekršaju

Naime, prema Zakonu o radu dopušteno je 180 sati prekovremenih sati. No, liječnici često imaju puno više od 180 prekovremenih sati mjesečno. "Većina liječnika je u prekršaju, ali mi moramo raditi zato što moramo opskrbiti pacijente'', kaže Tripalo.

Image
OŠTRA PORUKA SINDIKATA UOČI RAZGOVORA O PLAĆAMA U ZDRAVSTVU: /

'Nema novih pregovora i nema kompromisa!'

Image
OŠTRA PORUKA SINDIKATA UOČI RAZGOVORA O PLAĆAMA U ZDRAVSTVU: /

'Nema novih pregovora i nema kompromisa!'

Golemi problemi u zdravstvu

Iz Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara smatraju kako je vrijeme da Vlada shvati da su problemi u zdravstvu golemi. Sindikat medicinskih sestara je ostao neugodno iznenađen kada je Ministarstvo njihovu akciju najavljenu za srijedu proglasilo nelegalnim štrajkom,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sindikati su pozvali na akciju kojom će zaposleni u sustavu zdravstva svoje slobodno vrijeme, svoj dnevni odmor koristiti kako bi upozorili na stanje u sustavu. Stoga, ovakvo postupanje smatramo nedopustivim od strane predstavnika Vlasti jer im je svrha zastrašivanje članova sindikata'', rekli su iz Sindikata.

S druge strane Sindikat zdravstva Hrvatske smatra da u zdravstvu trenutno ne bi trebalo doći do prosvjeda te da se ne bi trebalo pregovarati o dodacima, nego o osnovici. ''Do štrajka u zdravstvu ne smije doći iz prostog razloga jer ovo što traže dva sindikata je protiv interesa zaposlenika u sustavu zdravstva'', smatra Radmila Čahut Jurišić, predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo