OGORČENI OČEVI: / 'Svakodnevno trpimo nasilje, nepravdu i diskriminaciju jer su Centri za socijalnu skrb naklonjeni majkama'

Image
Foto: PIXSELL, Luka Stanzl
24.1.2017.
7:12
PIXSELL, Luka Stanzl
VOYO logo

O nasilju koje muškarci trpe od svojih bivših supruga i partnerica u Hrvatskoj se ne govori, tvrdi to Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo. Ističu kako tomu treba dodati svojevrsno birokratsko nasilje koje nerijetko provode pojedini centri za socijalnu skrb, skloni majkama, koje su, prema njihovu nepisanom pravilu, sposobnije od očeva odgajati djecu, kao i sudovi, koji svojim odlukama, bez ikakve provjere, potvrđuju paušalna mišljenja, piše Glas Slavonije.

Kršenja prava

U Udruzi su analizirali brojne slučajeve u 2016. i zaključili da se rastavljenim očevima grubo krše njihova temeljna ljudska prava, poput onog na odgoj i viđanje djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već godinama upozoravamo kako su deseci tisuća rastavljenih očeva svakodnevno u poziciji da trpe nasilje, nepravdu, diskriminaciju, sustavno kršenje svojih ustavnih prava samovoljom, neprofesionalnošću i naklonošću majkama. Na tu kriminalno–huligansku situaciju u državi rijetko tko je reagirao unatoč našim stalnim apelima", kaže predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo Oliver Čanić dodajući kako neprofesionalni djelatnici socijalne skrbi krše prava djece onemogućujući im da podjednako imaju oba roditelja.

Djeca ih ne zanimaju?

Prema njegovim riječima, centri za socijalnu skrb su pristrani i naklonjeni majkama, očeve i njihove želje o ravnopravnom roditeljstvu i ne uzimaju u obzir, a djeca ih ne zanimaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je Udruzi cilj da i u Hrvatskoj kao i u brojnim drugim zemljama Europske unije sva djeca nakon rastave braka roditelja uživaju u svome pravu na podjednako vrijeme s oba roditelja. Pritom treba, ističu, početi primjenjivati Europske konvencije o ostvarivanju dječjih prava, a institucije trebaju početi raditi za djecu, a ne protiv njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo