Ognjen Šimić broji posljednje dane na slobodi

Ministarstvo pravosuđa zatražilo je od BiH izvršenje kazne za odbjeglog kardiokirurga. Presude i dokumenti već su proslijeđeni, pa bi Šimić uskoro trebao biti iza rešetaka.

18.3.2010.
11:01
VOYO logo

Dr. Ognjen Šimić uskoro bi se mogao naći u zatvoru. Županijski sud u Rijeci je preko Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske od nadležnih institucija BiH zatražio izvršenje kazne od pet godina zatvora nad dr. Šimićem, riječkim kardiokirurgom osuđenim zbog mita.

Šimić je dan prije presude u Rijeci pobjegao u BiH i tamo po mjestu rođenja dobio domovnicu, te privremeno onemogućio izvršenje kazne. No, kako je 10. veljače ove godine između Hrvatske i BiH potpisan Sporazum o međusobnom izvršavanju sudskih odluka, uspostavljen je temelj da se osuđenik više ne može kriti i mora izdržati kaznu u jednoj od država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se to i ostvarilo, Županijski sud u Rijeci, koji je Šimića osudio, u srijedu je proslijedio sve presude i dokumente i zatražio preuzimanje izvršenja kazne zatvora na koju je Šimić osuđen, piše Novi list.

Dokumenti su poslani u BiH jer je dr. Šimić ranije izrazio želju da, bude li morao u zatvor, kaznu želi izdržavati u Zenici, a ne u Lepoglavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad će točno riječki kardiokirurg biti iza rešetaka, nije poznato jer će trebati neko vrijeme se obave sve formalnosti.

Podsjetimo, dr. Šimić je na prvom suđenju u Rijeci bio proglašen krivim za svih 18 optužbi za mito. Kad su se zbrojile kazne koje su se kretale od 3 mjeseca za najblaža pa do po godinu dana za najteža djela mita ukupan zbir je bio čak nešto veći od 13 i pol godina. No određena mu je jedinstvena kazna od devet godina. Vrhovni sud je kasnije potvrdio krivicu za svih 18 slučajeva ali je kaznu smanjio na pet godina, smatravši da se tih 18 slučajeva može smatrati jednim takozvanim produženim djelom, a za takva je najveća kazna pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201003160112006 arti-201003150439006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo