OCJENJIVANJE PONAŠANJA SUDIONIKA / Oglasio se Ustavni sud. Imenovat će Etičko povjerenstvo, evo čime će se baviti

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Prije početka izborne promidžbe Etičko povjerenstvo donosi i objavljuje Izborni etički kodeks koji čine sustav pravila o ponašanju pojedinaca i političkih stranaka u izbornoj promidžbi i izbornom postupku, stoji u objašnjenju

19.3.2024.
16:30
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Ustavni sud na svojim je stranicama objavio da imenuje Etičko povjerenstvo koje ocjenjuje ponašanje sudionika izbora tijekom izborne promidžbe i samog postupka izbora te provodi izvanupravni nadzor izborne promidžbe.

Kažu da Etičko povjerenstvo je nestranačko tijelo općepriznatog javnog ugleda koje priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela u izborima. Prije početka izborne promidžbe Etičko povjerenstvo donosi i objavljuje Izborni etički kodeks koji čine sustav pravila o ponašanju pojedinaca i političkih stranaka u izbornoj promidžbi i izbornom postupku, stoji u objašnjenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima predsjednika i šest članova od kojih po tri člana predlažu većinske i oporbene političke stranke, sukladno stranačkom sastavu Sabora. Predsjednik Etičkog povjerenstva je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti po svome položaju.

Pozvali su parlamentarne stranke da do 21. ožujka dostave svoje prijedloge za članove Etičkog povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što se prijedlozi zaprime, Ustavni sud RH imenovat će članove Etičkog povjerenstva kako bi ono moglo pravovremeno započeti s obavljanjem propisanih zadaća.

POGLEDAJTE VIDEO: Analitičari o odluci Ustavnog suda: 'Nije presedan, mogli bi SDP-u poništiti liste'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo