tko je odgovoran? / Otac preminulog Mattea: 'Pokušavam ostati jak zbog druge djece koja bi mogla doživjeti istu sudbinu'

Ovo nije prvi put i netko hitno mora preuzeti odgovornost

15.8.2018.
19:30
VOYO logo

U Facebook grupi Zaprešić bez cenzure oglasio se otac mladića iz Zaprešića koji je u nedjelju preminuo nakon što mu hitna bez liječnika nije mogla pomoći. 

Njegovu poruku donosimo u cijelosti: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvaljujem svima na velikoj podršci i izrazima sućuti. Mog djeteta više nema, a s njim je otišao dio mene... Iako si ne mogu vratiti sina, iako više nikada neću vidjeti njegov osmijeh, čuti njegov glas, uzeti ga u zagrljaj, pokušavam smoći snagu, pokušavam ostati jak zbog druge djece koja bi mogla doživjeti istu sudbinu ako se ne ujedinimo i zajedno budemo pokretači promjene. Naša djeca zaslužuju bolju budućnost i ne smijemo čekati da se dogodi tragedija da bi reagirali.. Svi moji prijatelji i rodbina koji su mi došli izraziti sućut, a pritom dobili parkirnu kaznu u ulici Mihovila Krušlina 2 neka mi donesu uplatnice jer ću ih ja podmiriti...", napisao je Dudo Ružić

Image
Foto: Screenshot/Facebook

Ogorčena majka SMS porukom obratila se ministru zdravstva Milanu Kujundžiću. I dok se još uvijek čeka nalaz inspekcije i najavljuju novi, mirni prosvjedi, iz udruge pacijenata upozoravaju kako ovo nije prvi put i netko hitno mora preuzeti odgovornost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Majka umrlog mladića Kujundžiću: 'Moj Matteo poput psa mrtav je satima ležao na cesti'

Od ogorčene majke za ministra zdravstva. Ovo je emotivna poruka Martine Klapan koju je na dan sahrane 22-godišnjeg Mattea poslala na broj Milana Kujundžića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj Matteo poput psa mrtav je satima ležao na cesti, a mogao je biti živ. Bi li tebi Milane Kujundžiću bilo drago da su tako ležali tvoja Ana ili Hrvoje. I te kako sam svjesna da ćete i ovu pogrešku zataškati i da ćete i dalje mirno spavati. Zar životi tvoje djece vrijede više od života moga Mattea?", piše u SMS poruci.

>> Potreseni otac: 'Mog sina nitko ne može vratiti, a sve zbog njihovog nemara'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ministar je još jučer rekao što misli

"Ako igdje prepoznam da sam odgovoran dat ću ostavku. U ovome trenutku ne prepoznajem", izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Reagirala je zato Udruga za promicanje prava pacijenata iz koje poručuju da ovo nije prvi put i netko hitno mora preuzeti odgovornost za ono što se u dogodilo u Zaprešiću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odgovornost se naravno treba utvrditi. Slučaj ne smije proći bez odgovorne osobe, odgovornost može biti i podijeljena. Propusti su sigurno bili na razini lokalne zajednice, na razini županije. Neka časno kažu što se dogodilo i koji su se propusti dogodili da se to u budućnosti ne bi događalo", komentira Jasna Karačić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

No dogodilo se i to da je, dok je tim hitne pomoći s liječnikom bio  Zaprešiću, u Jastrebarskom umrla još jedna osoba. A 2013. pred vratima zaključane Hitne pomoći u Umagu preminula je 74-godišnja žena. Isto se dogodilo i 2011. dok je tim Hitne pomoći bio na intervenciji, umro je 70-godišnji muškarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Dvije smrti razotkrile kaos sustava: Dok je hitna s liječnikom bila u Zaprešiću preminuo muškarac u Jastrebarskom

Ljudi iz sustava poručuju da je reforma potrebna odmah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Događa se zapravo stalna odgoda reforme hitne medicine i bilo je pitanje dana kad će doći ne 5 do 12 nego 12 i 5. I to se upravo dogodilo. Mislim da u reformu apsolutno treba krenuti odmah, edukaciju isto tako, a pohvale liječnicima koji u teškim uvjetima i nedopustivo neadekvatnim uvjetima rade", rekao je Saša Srića, internist i pulmolog te član Nacionalnog savjeta za zdravlje SDP-a.

U znak prosvjeda jučer su jajima gađali ulaz u zgradu ministarstva zdravstva. Zbog toga su privedeni ispitani članovi stranke Slobodna Hrvatska. Svih četvero kući su pušteni uz prekršajne prijave zbog kršenja javnog reda i mira. Dobili su i zabranu prilaska zgradi ministarstva u trajanju od osam dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javio nam se i ministar zdravstva. Kaže kako će sutra biti gotov nalaz inspekcije, a do tada će se suzdržati od javnih istupa. 

PROČITAJTE VIŠE: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> 'Osjetio sam njegov zadnji otkucaj srca. Umro mi je na rukama'

>> 'Ovo je naša realnost..' Mladić preminuo jer na Hitnoj pomoći nije bilo doktora?!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Zaprešićani zapalili svijeće pred Gradskom upravom: 'Koliko košta jedan život?'

>> Zaprešićani zapalili svijeće ispred sjedišta Grada: 'U svakoj normalnoj državi ministar bi dao ostavku!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Ministarstvo poslalo inspekciju u Zaprešić: U Hitnoj tvrde da je sve bilo po pravilima, oglasila se i policija

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo