West Gate Grupa / Oglasili se investitori najvišeg nebodera u Hrvatskoj. Tvrde da Puljak i Ivošević ne govore istinu

Image
Foto: Nikola Radovani

Investitori su se detaljno osvrnuli na tvrdnje splitskog gradonačelnika Ivice Puljka i dogradonačelnika Bojana Ivoševića oko projekta najvišeg nebodera u Hrvatskoj

22.2.2023.
18:24
Nikola Radovani
VOYO logo

West Gate Grupa, investitor najvišeg nebodera u Hrvatskoj, 135 metara visokog Dalmatia Tower koji se proteže 27 katova oglasila se, na kako tvrdi, netočne izjave gradonačelnika Splita Ivice Puljka te dogradonačelnika Splita Bojana Ivoševića oko projekta.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"WestGate Grupa kao investitor splitskog Dalmatia Towera, najvišeg nebodera u Hrvatskoj, koja je dobitnik prestižnih dužna je ovom prilikom reagirati na netočne informacije koje su se posljednjih dana pojavile u dijelu javnosti i medija, a izrečene su od strane splitskog gradonačelnika Ivice Puljka i njegovog zamjenika Bojana Ivoševića.

Prvo je Ivica Puljak u srijedu na svome Facebook profilu, a zatim i na vrlo čitanom internetskom portalu ničim izazvan izvrgnuo investitora i projekt negativnoj percepciji s više izrečenih neistina koje direktno štete građanima Splita, investitoru i njegovim poslovnim partnerima. S istim obrascem ponašanja u idućim danima nastavio je i Bojan Ivošević putem svog Facebooka i medija. Zbog svega navedenog naš tim odvjetnika poduzet će sve raspoložive pravne radnje.

Pošto je dio medija prenio objave Ivice Puljka i Bojana Ivoševića objavljujući pritom samo jednu stranu priče s ciljem zaštite javnog interesa te osobne časti i ugleda, sistematizirano iznosimo demanti s dokazima:

Image
autentično hrvatska priča /

Ovaj neboder najviši je i najluksuzniji u Hrvatskoj. Ali što mu to vrijedi. Uporabne dozvole još uvijek nema

Image
autentično hrvatska priča /

Ovaj neboder najviši je i najluksuzniji u Hrvatskoj. Ali što mu to vrijedi. Uporabne dozvole još uvijek nema

1. Ivica Puljak: “Politika gradske uprave je da se ne sastajemo s dužnicima” (Facebook, 15. veljače 2023.)

Splitski gradonačelnik upitan je od strane medija da komentira e-mail Tea Vojkovića, pročelnika Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju, koji je u prosincu 2021. investitoru napisao da je “nulti preduvjet za sastanak s gradonačelnikom plaćanje komunalnog doprinosa od 2.8 milijuna kuna” iako ta financijska obveza prema gradu nije bila u dospijeću i u formalnom smislu dug nije postojao. Ivica Puljak je odgovarajući na medijski upit, a kojeg je samoinicijativno objavio na vlastitom Facebooku, kazao da je “politika gradske uprave da se ne sastaje s dužnicima”. Taj odgovor kasnije je prenesen u lokalnim i nacionalnim medijima zbog čega je investitoru narušen ugled zbog iznošenja netočnih informacija. Iz gradonačelnikovog odgovora proizlazi da je tvrtka WestGate Grupa dužnik prema Gradu Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istina je da tvrtka WestGate Grupa nema otvorenih dugovanja prema Gradu Splitu što sugerira i objava “kartice kupca” izdana od Grada Splita na dan 16. veljače 2023.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/c29a43cc-b2d2-11ed-a036-6e45f3ce4ad4/v/6f1b75b0-9d0b-11eb-b4b2-cedfb09875dd/1024x683-250c84c2-2baa-11ec-acfc-3a925a8303a3.jpeg
https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/c4fa54cc-b2d2-11ed-b32f-7ec6ce9e2161/v/6f1b75b0-9d0b-11eb-b4b2-cedfb09875dd/1024x683-250c84c2-2baa-11ec-acfc-3a925a8303a3.jpeg

Nejasno je stoga zbog čega Ivica Puljak nedvosmisleno tvrdi da tvrtka WestGate Grupa jest dužnik i što je s takvom lažnom informacijom htio sugerirati javnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Bojan Ivošević: “GUP jasno kaže da se dogovornim urbanističkim bonusom omogućava budućem investitoru izgradnja većeg intenziteta i profitabilnosti (u granicama utvrđenim ovim Planom) uz uvjet da zauzvrat realizira ili sudjeluje u realizaciji dogovorenog programa od javnog interesa. Dogovorni urbanistički bonus se realizira kroz javno-privatno partnerstvo Grada i investitora. On je dobio 10 katova više, a Grad Split da ne kažem šta” (Facebook, 17. veljače 2023.)

Iz izjava Ivice Puljka i Bojana Ivoševića razvidno je problematiziranje investitorovog “Zahtjeva za izmjenom i dopunom građevinske dozvole 2” iz 2017. godine. Ovim putem dužni smo cjelokupnoj hrvatskoj javnosti, a ne samo splitskoj, objasniti kronologiju i tijek događaja. 

Investitor, WestGate Grupa, je 2013. ishodovao pravomoćnu građevinsku dozvolu za izgradnju poslovnog nebodera Dalmatia Tower od 17 katova na području splitske Kopilice. Godine 2017. prestižni američki lanac hotela Marriott iskazao je interes za našim projektom i tom prilikom postavlja fiksne uvjete vezane za infrastrukturne detalje. Tada smo, sukladno zakonu, GUP-u i svim propisanim upravnim i pravnim procedurama predali "Zahtjev za izmjenu i dopunu građevinske dozvole 2" kako bismo katnost povećali na 27. Taj zahtjev odobren je od stručnih gradskih službi, a mi smo krenuli u promjenu projekta što u građevinskoj praksi u Hrvatskoj i svijetu nije nikakva kontroverza.

Dakle, investitor je postupao legalno, vođen legitimnim poslovnim interesima, šaljući uredan zahtjev prema Gradu Splitu za izmjenom - vlastitog projekta. Takve su izmjene odobrene uz urbanistički bonus iz 2010. godine temeljem kojeg smo se kao investitori obvezali o svom trošku, a za interes Grada Splita, rekonstruirati odnosno infrastrukturno podignuti, urbanizirati i oplemeniti cijelu ulicu Komulovića put.
U rujnu 2021. godine, pred finalizaciju Dalmatia Towera, poslali smo žurni podnesak Gradu Splitu odnosno gradonačelniku Ivici Puljku sa željom da nas obavijesti o logističkim detaljima početka radova u spomenutoj ulici na koje smo se obvezali u svrhu javnog interesa.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/cb664fa0-b2d2-11ed-b1a8-6e45f3ce4ad4/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1024x1024-2545e6f4-2baa-11ec-a4c8-3a925a8303a3.jpeg

Međutim od rujna 2021. nitko iz gradske administracije nije odgovorio na naš podnesak niti nas je itko od predstavnika vlasti pozvao na sastanak sa željom da nam iskaže potencijalno nezadovoljstvo oko urbanističkog bonusa. Stoga se pitamo zašto je gradska vlast, ako je već tada imala svijest o mogućem kršenju propisa GUP-a i potencijalne štete za Grad Split, gotovo dvije godine šutila i reagirala tek nakon medijskog upita? Tvrtka  WestGate cijelo vrijeme bila je otvorena za pregovore i naravno da bismo pristali na svaku vrstu dijaloga s gradskom upravom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, iz svega proizlazi da je investitor predao uredan zahtjev za izmjenom projekta kojim je nadograđeno 10 katova i da je taj zahtjev u gradskoj upravi odobren uz urbanistički bonus koji smo željeli realizirati, no dijaloga od strane splitske vlasti nije bilo.

Dužni smo ovdje napomenuti i da veća katnost gradu jamči i veći iznos komunalnog doprinosa kojeg je investitor u cijelosti platio. Takođe, urbanistički bonus potpisan je i dogovoren te ne postoji nikakva propisana metodologija kojom bi se on službeno izračunavao, a kako to navodi Bojan Ivošević. Urbanistički bonus u pravnom smislu dogovorna je kategorija između tijela javne vlasti s jedne strane te investitora s druge strane. Osim toga, smatramo manipulativnim

Tekst se nastavlja ispod oglasa

naš urbanistički bonus dogovoren 2010. godine, dakle prije 13 godina, promatrati u kontekstu 2023. godine, postpandemijskog i inflatornog razdoblja koji je uzdrmao nekretninsko tržište, uvelike poskupio cijenu građenja ali i radne snage. U vremenima kad je investitor u Splitu htio sagraditi monumentalno poslovno zdanje, u gradu je vladao interes samo za stambenom gradnjom i u tom smo smislu preneraženi diskursom koji stiže iz splitske Banovine.

Ukratko, ukoliko Ivica Puljak i Bojan Ivošević sumnjaju u nelegalnost zahtjeva za igradnjom 10 katova i urbanističkog bonusa onda ih pozivamo da poduzmu pravne radnje. Tvrtka WestGate, proizlazi iz njihovih tvrdnji, kriva je samo zbog toga što smo postupali legalno i dobili svu potrebnu dokumentaciju za nadogradnju projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Ivica Puljak: “Na nadogradnju tih deset katova poduzetnik je još izgradio više nego što je smio, izašao je izvan zadanih gabarita. Imao je određeni volumen na vrhu nebodera koji je prekoračio" (Index.hr, 15. veljače 2023.)

Ivica Puljak ovdje se osvrće na krov nebodera Dalmatia Tower koji je predmet “Zahtjeva za izmjenama i dopunama građevinske dozvole 3”, a taj je akt neophodan za ishodovanje tehničkog pregleda, uporabne dozvole i svečanog otvorenja objekta. Naime, kad je projekt već bio u završnoj fazi gradnje krajem 2020. godine, pokazalo se statički nužnim ojačati konstrukciju na krovu zgrade. Pošto se radi o visini većoj od 130 metara na kojoj bura u zimskim mjesecima puše i do 200 km/h, mi smo trebali zaštiti jedinice klima uređaja, izlaze na liftove i popratnu infrastrukturu, ali i stvoriti prostor koji bi služio održavanju krova i fasade. Minimalnim građevinskim manevrom to smo ojačali i unutar zidova smjestili infrastrukturu koju treba zaštiti i shodno tome podnijeli novi "Zahtjev za izmjenu i dopunu građevinske dozvole 3" kako bismo i taj završni dio građevine ozakonili sukladno propisima.

To smo napravili nakon upozorenja Grada Splita unatoč činjenici što investitor sukladno Zakonu o gradnji (članak 106.) ima pravo graditi i odstupati od dozvole sve dok ne narušava lokacijske uvjete (vanjski gabariti, katnost, namjena…), a što u našem slučaju s krovištem nebodera nije bio slučaj, a takav je stav resornog Ministarstva te građevinske inspekcije Državnog inspektorata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ipak, kad smo krenuli u zahvat na krovu nebodera Ivica Puljak pokrenuo je medijsku kampanju protiv nas kao investitora ali i svih institucija i stručnih osoba involviranih u projekt iako su sve nadležne službe na objektu boravile dva tjedna i nisu pronašle niti najmanju nepravilnost. No, Ivica Puljak je ipak javno sugerirao, bez da se kod nas prethodno raspitao, da gradimo ilegalan kat ili penthouse, a mi smo u naravi gradili zaštitne zidove za strojarnicu i usporedo s time predali dokumentaciju za taj manevar smatrajući da će nas lokalna vlast sinergično podržavati u  realizaciji projekta. Grad Split odnosno Upravni odjel za urbanizam i izgradnju na čijem čelu stoji gospodin Teo Vojković, na ljeto 2022. odbio je naš "Zahtjev za izmjenama i dopunama građevinske dozvole 3". Na takvu odluku Grada Splita uputili smo žalbu, a 31. listopada 2022. Ministarstvo  prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine donijelo je rješenje kojim se poništava odluka splitskog gradonačelnika i pročelnika Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju kojom su odbili izdati dozvolu tvrtki Westgate za izmjenu građevinske dozvole za radove na krovištu.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/d1cda622-b2d2-11ed-bde8-6e45f3ce4ad4/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/768x768-2545e33e-2baa-11ec-bd16-3a925a8303a3.jpeg

Resorno Ministarstvo tada je nedvosmisleno kazalo da je Grad Split praktički prekoračio svoje ovlasti u smislu proizvoljnog tumačenja urbanističkog plana i podzakonskih akata, a Ministarstvo je poslalo naputak Gradu da su ispunjeni svi preduvjeti za izdavanje građevinske dozvole te da postoji samo jedan proceduralni propust kojeg smo kao investitori učinili prilikom predaje zahtjeva, a koji se očituje u činjenici što dokumentaciju nismo predali i digitalnim putem putem sustava "e-Dozvole" već samo "fizički" na protokolu u Banovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukladno naputcima resornog Ministarstva novi zahtjev i dokumentaciju predali smo u Banovinu prošlog tjedna, a u međuvremenu se dogodio i radni sastanak između Grada Splita, HBOR-a koji je kreditor projekta i tvrtki koje su zakupile poslovne prostore u Dalmatia Toweru. Na tom sastanku Ivica Puljak je nedvosmisleno kazao da će "čak i ako Upravni odjel za urbanizam i izgradnju WestGateu u idućim danima izda građevinsku dozvolu, on na takvu odluku kao gradonačelnik uložiti žalbu". Takvo ponašanje, kao i konstantno blaćenje našeg projekta iz pozicije izvršne vlasti na lokalnoj razini smatramo opasnim političkim pritiskom na stručne službe Grada Splita. 

Nije manje važna niti činjenica da je na tom istom sastanku Ivica Puljak, a to je na svome Facebooku javno i priznao, nekim tvrtkama direktno predložio napuštanje Dalmatia Towera sa željom da poslovanje i sjedišta prebace u budući Tehnološki park na Dračevcu, a koji je njegovo predizborno obećanje u kojeg će kao znanstvenik biti involviran. Pitamo se, zaista, tko onda u ovoj situaciji radi za javne, a tko za privatne interese?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivica Puljak neistinito tvrdi da smo dio za strojarnicu na krovištu nelegalno sagradili. Istina je da je navedeno nadgrađe bilo implementirano u trenutno važeću i pravomoćnu “izmjenu i dopunu građevinske dozvole 2”, a u modificiranom rješenju nadgrađa prema “zahtjevu broj 3” koji trenutno čeka odobrenje i koji odgovara izvedenom stanju - visina tehničke etaže (pa tako i cijele zgrade) smanjena za gotovo dva metra i ima gotovo jednaku površinu ali izmijenjen oblik. Iz obrazloženja Ministarstva, vidi se da je Kis porastao za 0,07%, sa 9,82 na 9,83 od max. dopuštenih 10 (8+25%). Nadamo se da i sami uviđate o kakvom se paradoksu radi.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/3d164a3e-b2d2-11ed-af0a-6e45f3ce4ad4/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/480x480-2545dff6-2baa-11ec-9b3f-3a925a8303a3.jpeg

4. Osvrt kompanije na ostale netočne informacije i pozadinu događanja


Gradonačelnik Ivica Puljak uporno se u svojim nastupima poziva na tvrdnje Društva arhitekata Split, strukovnog udruženje čija mišljenja nisu pravno obvezujuća. Spomenuto udruženje već mjesecima tvrdi da je Dalmatia Tower u cijelosti nelegalan što je protivno odlukama resornog ministarstva, Državnog inspektorata pa čak i Grada Splita. Već je dokazano u nekoliko navrata da je spomenuto udruženje javnosti plasiralo netočne informacije te da njihovo mišljenje ne dijeli struka u ostatku Hrvatske. Sada samo možemo špekulirati zašto su se određeni splitski arhitekti digli na "zadnje noge" i to baš u trenutku kad je za glavnog projektanta odabran arhitektonski ured Zagrepčanina Otta Barića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Gradonačelnik Ivica Puljak kazuje da je naš projekt u najmanju ruku sumnjiv te pritom na osobnoj razini vrijeđa predstavnika investitora tvrdeći da nije poduzetnik nego prevarant, a vrijeđa i HBOR, Državni inspektorat i Ministarstvo kao institucije ostavljajući dojam da ne mari za odluke pravne države. Čak je rekao da je naš projekt "dio šire HDZ-ove priče", što god to značilo. Štoviše, ponosni smo što je tijekom građenja Dalmatia Tower uživao podršku  tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, HDZ-ovih i SDP-ovih gradonačelnika te dvojice američkih veleposlanika koji su posjetili neboder i za njega imali samo riječi hvale.


Ovim putem ne treba ni spominjati da je projekt lišen svake političke pozadine te da investitor nije član niti jedne političke stranke. Ipak, stječemo dojam da uvijek kada za Ivicu Puljka stignu neugodna pitanja postoji unaprijed definirani obrazac koji se očituje u što bržem medijskom istupu, i tezi da mu smještaju politički protivnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neboder Dalmatia Tower je, kao što je razvidno, završen i trebao je biti otvoren još prošle godine. Međutim, zbog očite želje Ivice Puljka i njegova zamjenika Bojana Ivoševića da na nama prikupljaju jeftine političke poene s navodnom brigom o javnom interesu i komunalnom

redu, došlo je do situacije u kojoj izvršna gradska vlast otvoreno koči projekt. U Dalmatia Toweru urede i poslovne prostore zakupile su, osim hotela Marriott, i druge prestižne domaće i međunarodne tvrtke. Ukupno se radi o više od tisuću specijaliziranih radnih mjesta, ponajviše iz područja IT-a, hotelijerstva, prava i ekonomije. Dolazak takvih kompanija u Split smatramo vrlo važnim temeljem za popravak ekonomske pa čak i demografske slike Splita, pogotovo jer se radi o najvišem neboderu u Hrvatskoj, monumentalnom ostakljenom zdanju koji je svojom pojavom stvorio temelje nove urbanističke vizure i potencijalne poslovne zone koju Split, drugi najveći grad u Hrvatskoj još uvijek nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duboko smo uvjereni da Ivica Puljak zlorabi investiciju od 70 milijuna eura za dnevno političke svrhe kojom se dodvorava  biračima, a pritom nije svjestan da zbog vlastite taštine koči kapitalni splitski projekt koji će u gradsku i državnu blagajnu donijeti milijune eura na ime prireza i poreza. Predlažemo javnosti da pogledaju primjere iz drugih hrvatskih gradova kad su u pitanju investicije i otvaranje radnih mjesta. Baš svugdje postoji poduzetničko i afirmativno ozračje. Postoji sinergija između lokalnih vlasti i investitora koja ide na obostranu korist ali i korist od šire društvene  zajednice. Mi ćemo u Splitu uvijek pristati na komunalno uvođenje reda, ali  selektivni birokratski rat koji uporište ima u najprizemnijim političkim strastima nećemo prešutjeti."

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo