OGLASILA SE PREDSJEDNICA: / Ponašanje Srbije je neobično, kao i objavljivanje vijesti o uhićenju u Beogradu

Image
Foto: N1/Screenshot
3.9.2016.
18:10
N1/Screenshot
VOYO logo

"Nemamo nikakvih saznanja da je osoba koja je uhićena povezana s bilo kojom od hrvatskih službi. Mogu samo reći da je ovo vrlo neobično ponašanje Srbije. Treba doista sniziti tenzije, jer ukoliko bi bila riječ o nekome tko je povezan s našim obavještajnim sustavom, onda se to iskomunicira prije svega preko diplomatskih i relevantnih službi, a ovo objavljivanje mi je u najbolju ruku vrlo neobično", izjavila je novinarima hrvatska predsjednica Grabar Kitarović u mjestu Lukeži, na Grobinšćini, na okupljanju i druženju s hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima.

Image
POZNANIK O NAVODNOM AGENTU ZAČUĐENO: /

'I netko tako smotan može biti špijun?!?'

Image
POZNANIK O NAVODNOM AGENTU ZAČUĐENO: /

'I netko tako smotan može biti špijun?!?'

"Nadam se da ćemo nakon završetka naše kampanje i parlamentarnih izbora u Hrvatskoj sjesti za stol i malo raspraviti o tim aspektima; jer doista moramo živjeti jedni uz druge i u konačnici podvući crtu i riješiti pitanja koja su ostala iz Domovinskog rata i agresije na Hrvatsku, dakle i pitanja nestalih i pitanja optužnica, da ljudi mogu mirno živjeti i da nastojimo graditi budućnost", naglasila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više javno tužiteljstvo u Beogradu priopćilo je u petak da je srbijanska Bezbednosno-informativna agencija (BIA) uhitila muškarca osumnjičenog za špijunažu, državljanina Srbije i Hrvatske, a beogradski mediji spekuliraju da je riječ o Srbinu, bivšem pripadniku Jugoslavenske vojske, koji je radio za hrvatske obavještajne službe.

U priopćenju Tužiteljstva potvrđeno je da uhićeni ima državljanstvo Republike Srbije i Republike Hrvatske i da je do 1990. živio i radio u Hrvatskoj, a zatim mu je prebivalište bilo u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Grobničani bili na braniku domovine posebno u Lici'

Predsjednica se u subotu susrela s hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima na sedmom okupljanju i druženju branitelja i njihovih obitelji u Lukežima u Općini Jelenje.

Novinarima je izjavila da joj je jako drago biti na rodnoj Grobnišćini i susresti se s dragovoljcima Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje se nisu vodile neposredne ratne operacije, niti je ovo područje bilo ugroženo vojno, ali Grobničani su stali na branik domovine zajedno sa svima, posebno u Lici, ali i na mnogim drugim ratištima," kazala je Grabar Kitarović, koja je također rođena na Grobinštini.

Na druženju s braniteljima bio je i ministar branitelja Tomo Medved. Nije želio komentirati slučaj uhićenja u Beogradu, kazavši da nema dovoljno spoznaja o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko mi je poznato, ne radi se o hrvatskom branitelju i nemam dovoljno saznanja što se događa na teritoriju Srbije, jedino mi je poznato da se radi o osobi koja ima državljanstvo i Hrvatske i Srbije," rekao je ministar Medved.

Ministar Medved: Jedinstveni zakon o hrvatskim braniteljima spreman za javnu raspravu

Na pitanje o današnjem druženju s braniteljima, rekao je da ga raduje što je s braniteljima, njihovih obiteljima, obiteljima poginulih branitelja, ratnim vojnim invalidima i drugima, da im je došao zahvaliti, pozdraviti i ohrabriti ih te zamoliti za zajednički napor u svim aktivnostima koje se provode u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da u Ministarstvu imaju jasnu viziju, znaju što treba učiniti.

"Normativni dokumenti na kojima smo u posljednjih pet mjeseci radili zajedno s udrugama iz Domovinskog rata su pri kraju, prije izbora će jedinstveni zakon o hrvatskim braniteljima biti spreman za javnu raspravu. Pet mjeseci smo intenzivno radili, Ministarstvo s udrugama, istaknutim pojedincima, stručnim osobama, i spremni smo ponuditi hrvatskom društvu normativne dokumente koji će stvoriti pretpostavku da se hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata vrednuju na odgovarajući način, a s druge strane da se urede i sva statusna i materijalna pitanja, za razliku od dosadašnjih rješenja gdje su sva prava bila disperzirana u preko 250 normativnih dokumenata, da se ujedine u jedan dostupan, jasan i provediv dokument", izjavio je novinarima ministar branitelja Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije susreta s braniteljima na Grobinštini, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je na svečanom primanju u kastavskoj Gradskoj vijećnici čestitala Ženskoj klapi Kastav, koja je u srpnju ove godine, pod vodstvom maestra Saše Matovine, u ruskom gradu Sočiju osvojila zlatnu medalju u kategoriji folklora na 9. Svjetskoj zborskoj olimpijadi.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo